Kleine activiteiten met een grote impact op je gelukshormonen

Bessen plukken en bereiden met familie of vrienden

Bij Het Natuurhuis houden we van seizoensproducten. De herfst komt er aan. Dit betekent dat er heel wat bessenstruiken nu heerlijke vruchten dragen. Trek eens met je gezin of vrienden de natuur in en ga braambessen plukken. Je kan hier een dagprogramma van maken. In de ochtend, wanneer de dauw nog op de bessenstruiken ligt, vertrek je op pad. Wanneer je een goede braamstruik vindt, kan je beginnen plukken. Goede tip: laat de laagste bessen hangen, hondjes of andere dieren kunnen er hun behoefte op hebben gedaan, dus die bessen wil je liever niet. Ben je klaar met plukken? Verwen jezelf met een heerlijke (zelfgemaakte) granola, zelf geplukte braambessen en wat bio yoghurt. Een ideaal ingrediënt voor een verkwikkend ontbijtje of brunch. Hoe je zelf jouw granola maakt, vind je in het weekmenu!

 

Een afterschool zen moment in plaats van een afterwork drink

Het schooljaar gaat weer van start. Dit is het ideale moment om nog eens een praatje te doen met andere ouders aan de poort. Nodig hen en de vriendjes van je kinderen eens uit na de school voor een heerlijk stukje taart en een lekker kopje koffie. De kindjes kunnen nog even spelen en als ouder heb je ook een zen moment om weer in het schoolritme te geraken. Heb je al eens geproefd van de taartjes van Bio Local? In Het Natuurhuis hebben we een groot assortiment van hun gebak. Je kan dit combineren met een ontspannend kopje thee van Yogi Tea of met een lekker bakje troost. Daarvoor hebben we Dark Espresso caps van Bio Café in de aanbieding. Is het een heel gelukkig weerzien met de andere ouders? Dan mag het wat feestelijker: probeer ons lekker flesje Rosé Gris Blanc eens. In het weekrecept hebben we ook een heerlijke aperitief suggestie, kir met bramensiroop, die instant een glimlach op ieders gezicht tovert.

 

Nostalgisch comfort food met een twist

Als we denken aan genieten van de kleine dingen denken we uiteraard ook aan comfort food. Onze weekmenu hebben we daarom in het teken gezet van seizoensgroenten – dat zit in het DNA van Het Natuurhuis – en klassieke gerechten met een kleine twist. Nostalgisch en hedendaags tegelijk! Met welke menu mag je deze maand je smaakpapillen verwennen?

Wanneer je de granola volgens bovenstaand recept hebt bereid, hoef je enkel nog je vers geplukte bramen toe te voegen en een goede schep yoghurt. Vind je bramen iets te bitter? Laat ze een 15tal minuten trekken in cassis siroop, daar worden ze instant zoeter van. Wil je graag meer weten over onze lokale superfoods? Lees dan zeker onze blog daarover.

  • Kir met bramensiroop

Doe 100ml water, 100g suiker en de 200 g braambessen in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Pureer je bramen en haal ze door een zeef zodat de pitjes achterblijven. Laat afkoelen. Doe een beetje siroop in een cava glas, vul aan met cava, cremant of prosecco. Voeg eventueel een takje citroentijm toe.

  • Witloofsoep met witbier

Neem 2 ajuinen, snijd in groffe stukken en stoof aan in een goede klont boter. Neem 500g witloof, verwijder de buitenste bladeren en snijdt onderaan het bittere hartje eruit. Kuis 2 preistronken en snij de groenten in grove stukken. Laat ze meestoven met de ajuin. Schil 2 aardappelen en snij in grove stukken. Voeg die samen met een teentje look toe aan je andere groenten. Overgiet je groenten met een flesje witbier (25-33cl) en leng aan met heet water tot al je groenten onder staan. Voeg 3 tot 5 kippenbouillonblokjes toe en laat een uurtje pruttelen. Voeg enkele blaadjes laurier toe, peper, zout en wat nootmuskaat. Vergeet je laurierblaadjes er niet uit te halen voor je er met de staafmixer in gaat. Mix de soep glad en voeg eventueel nog wat room toe. Werk af met fijne stukjes bieslook.

  • Witloof met Serrano ham en gorgonzola in de oven

Neem 8 stronkjes witloof, verwijder de buitenste bladeren en snijdt onderaan het bittere hartje eruit. Laat ze 10 tot 15 minuten koken met deksel in licht gezouten water. Bereid ondertussen je roux voor: smelt 50g boter en voeg een drietal eetlepels bloem toe. Voeg vervolgens al roerend melk of havermelk toe tot je een mooie saus krijgt. Voeg vervolgens 100g strooikaas en 100 tot 200g gorgonzola toe. Kruid naar smaak met peper, zout, cayennepeper en nootmuskaat. Wikkel elk witloofstronkje in een vel serrano ham en leg in een ovenschotel. Strooi er een laag gratin kaas over en plaats onder de grill van je oven tot je een mooie kaaskorst hebt. Heerlijk met puree erbij.

  • Pizza met pesto en artisjok, pijnboompitten en zongedroogd tomaatjes

Neem een kant-en-klaar pizzavel. Bestrijk met groene pesto. Neem een potje bereide artisjokken, laat uitlekken en snij in enkele grove stukken. Leg de artisjokken op de pizza, net als enkele fijngesneden zongedroogde tomaatjes. Rooster wat pijnboompitten en leg ze mee op de pizza. Werk af met Parmezaan schilfers. Zet in de over volgens de instructies van je pizzadeeg. Werk af met rucola.

Geen zin of te weinig tijd om veel te koken deze maand? Geen probleem, weet dat de verstoog van Het Natuurhuis altijd voor je klaar staat met heerlijke verse bereidingen. Smakelijk!