Vergeet je tong niet

Begin de dag met een proper blad

Alcohol, suiker, medicatie, vervuilde darmen … Het kunnen allemaal oorzaken zijn van zo’n vettige laag beslag op je tong ‘s morgens. De bacteriën die daarin vertoeven produceren zwavel. Vaak ruiken we dat zelf niet, maar het stinkt. Verwijderen dus die handel, voor het terug in je maag terechtkomt of ontstekingen aan je tandvlees veroorzaakt. Een gebalanceerd mondmilieu – of wat chiquer: oraal microbioom – zorgt mee voor een betere spijsvertering en sterkere immuniteit. 

Tongschrapen voor beginners

Je tong te schrapen klinkt misschien pijnlijk maar dat is het helemaal niet. Het is gewoon iets om aan te denken voor je je tanden poetst of ontbijt. Een aloud ayurvedisch gebruik. Bij het Natuurhuis vind je zo’n traditionele tongreiniger in koper, een van nature antibacterieel materiaal. Aangenamer, hygiënischer en ecologischer dan een plastic (wegwerp)exemplaar. En veel efficiënter dan een tongborstel of een tandenborstel met geribbeld hulpstukje. 

Je neemt met elke hand één uiteinde van de tongschraper vast en plaatst het ronde deel op de achterkant van je tong. Dan trek je de tongreiniger naar het puntje van je tong toe, met lichte druk. Herhaal enkele keren, en doe hetzelfde op de rechterkant en de linkerkant van je tong. Spoel de tongschraper goed af met water en droog hem af. Klaar. Na verloop van tijd kan het koper wat oxideren. Drenk dan een doekje in wat azijn, even wrijven en je tongreiniger blinkt weer als nieuw.

Olietrekken, strak plan

Uitgebreid gorgelen met plantaardige olie, ook een ayurvedische remedie, wordt steeds populairder in het Westen. Ook dankzij een aantal bacteriologen en kankerspecialisten. Olietrekken of oilpulling is een makkelijke en goedkope manier om te ontgiften en je tong te zuiveren. Als je het regelmatig doet krijg je er gratis wittere tanden en gezonder tandvlees bij. Bij ons in de winkel verkopen we de mondolie van Amanprana. Honderd procent biologisch, in twee heerlijke smaken: Menta en Foeniculum. Vraag ons gerust meer uitleg en advies.