Maak je slapende energie wakker

Waarom je jezelf zou pijnigen met ijskoud water als het ook comfortabel warm kan? Omdat we bijna constant op kamertemperatuur leven. Om gezond en alert te blijven hebben we voldoende afwisseling en wat uitdaging nodig. Chronische stress is destructief, maar een korte en zelf uitgelokte stressprikkel geeft een kick en lokt een fysieke beschermingsreactie uit. Sporten kan zo’n stimulans zijn, of gewoon de douchekraan naar de andere kant opendraaien. 

Eerst brrr … dan wow!

Wees gerust: je hoeft niet meteen en minutenlang onder een ijskoude straal te gaan staan. Begin met warm water. Na je wasbeurt is het zover. Gebruik liefst de handdouche, zodat je het koude water eerst over je voeten kan laten stromen. Dan ga je langs je benen naar boven tot aan je buik. Dan van je handen over je armen naar je borst. Je hoofd komt als laatste aan de beurt. 

Even flink schrikken, naar adem happen, het is allemaal oké. Je hart en longen gaan een versnelling hoger en sturen meer zuurstof door je hele lichaam, dus ook je hersenen. Je bloedcirculatie verbetert en je samenstrekkende spieren stimuleren je lymfesysteem, waardoor afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden. Ook je autonome zenuwstelsel en dus je veerkracht hebben hier baat bij. De noradrenaline en endorfines die vrijkomen maken je wakker en vrolijker. Kortom: je voelt dat je leeft. Jihaaa!

Snel alternatief: dauwtrappen

Heb je een tuin? Profiteer er dan van om ’s morgens vroeg een vijftal minuten met je blote voeten over het bedauwde gras te lopen. Ook een heerlijk verfrissend en gezond begin van je dag, en ideaal als je geen tijd of zin hebt om te douchen. Het zou ook helpen tegen zweetvoeten. Geen tuin? Misschien is er een park(je) vlakbij? 

Wist je al dat Sebastian Kneipp – ja, die van ons gamma verzorgingsproducten – een van de pioniers van de hydrotherapie is? Hij ontwikkelde allerlei behandelingen met koud en warm water. De Kneipsse begietingen en dauwtraptherapie zijn ondertussen wereldwijd bekend.

Een stap verder? Ga ijsbaden of winterzwemmen

Bevallen de koudeprikkels en het aftereffect je? Dan is de methode van de Nederlandse Wim Hof aka The Iceman misschien iets voor jou. Een combinatie van ademhalingstechnieken, ijsbaden en mindset. Je kan het onder begeleiding proberen tijdens de ‘Icebath & Breathwork’ workshop in het prachtige wellnesscomplex Elaisa in Dilsen-Stokkem. In de winter in openlucht zwemmen is ook een optie. Bijvoorbeeld in de grootste ecologische zwemvijver van Europa, de biotoop van de Deurnese ijsberen in het Antwerpse Boekenbergpark.

 

Elaisa

Belangrijk: overleg eerst met je dokter

Zoals altijd is luisteren naar je eigen lichaam essentieel. Bij problemen met het hart of aders en bij klachten aan de nieren of het bekken, check je eerst met de behandelende arts of je huisarts voor je je eigen koudetherapie opstart.