Schakel over naar lentemodus

Basisch eten 

Gun je spijsvertering even rust na die lange winter vol troostfood. Eet een week of langer geen zuivelproducten, suiker, vlees, kip, vis, eieren, sauzen, brood, gefrituurde dingen, pikante specerijen en zout, rauwkost, exotisch fruit, citrusvruchten en nachtschade-achtigen: aardappel, tomaat en aubergine. 

Ga volop voor alle andere groenten, gestoomd en in soep. Zorg dat er zeker voldoende groene soorten bij zijn, en ui. Zoete aardappel is wel een optie. En avocado, met zijn gezonde vetten. Geblend met geweekte zonnebloempitjes, een appel en wat amandelmelk. Of gewoon puur als beleg op een boekweit- of kastanjecracker, rijstwafel of ander krokant lekkers. Nog wat hennepzaadjes erover, mmm! Voor op je broodvervangers kan je ook een paar smeuïge vegetarische spreads – met mierikswortel is geweldig, als je dat lust – en plantaardige kaas in huis halen. Werk af met verse gesnipperde kruiden – koriander, bieslook, peterselie … – en kiemen: luzerne, prei, rode biet …

Als ontbijt of tussendoortje kan je kokos- of amandelyoghurt met wat honing eten. Of appel en peer: rauw in partjes of warm – stoom de stukjes in een bodempje water tot ze mals zijn – met eventueel wat kaneel en een koffielepeltje ghee erbij. 

Extra ondersteuning

Zuiverend berkensap drinken is een mooie en makkelijke lentetraditie. Als je zelf geen bomen hebt om van af te tappen, vind je het sap kant-en-klaar bij ons in de winkel. Net als verschillende behulpzame supplementen: ondere andere Resum van Energetica Natura en Arctiumsol van Herboplanet. 

Anders drinken

Te veel alcohol is superverzurend. Het belast je lever, droogt je uit en kan je onrustig of prikkelbaar maken. Hetzelfde geldt voor koffie. Gelukkig zijn er ondertussen tal van lekkere alcoholvrije en cafeïnevrije alternatieven. 

Tijdens je lentezuiveringskuur kan je je espresso of americano vervangen door een kopje Bambu, Chicco of Yannoh. Liever een latte macchiato? Heerlijk met gestoomde havermelk. We hebben hier bij het Natuurhuis zelfs de baristaversie in huis. Ook heerlijk in een chai latte trouwens. Moeite om wakker te worden? Douche je koud af.

Groene thee zit vol antioxidanten. Een kopje of twee per dag helpt je detoxen. Gebruik water dat net niet kookt en laat je thee slechts drie minuutjes trekken. Drink hem rustig op in het lentezonnetje. Probeer ook een keer onze smoothie met groene thee en spinazie. Goed draineren is een must, drink dus zeker veel water doorheen de dag. Eventueel met wat ondersteunende Bachbloesems erin, want lentekuren kan wat emotionele detox geven.

Meer bewegen

Zwaai ’s morgens meteen het raam van je slaapkamer open en adem een paar keer diep in en uit. Ga zoveel als je kan naar buiten, voor een wandelingetje of een fietstochtje. Contact met de natuur is een waardevolle hulp. Net als gaan zwemmen en eens stevig zweten in een (infrarood)sauna. 

Zacht af- en opbouwen

Het is goed om al een aantal dingen te laten, vanaf een week voor je echt sober gaat. Zo kost de zuiveringsweek zelf je minder moeite en gaat je lichaam niet te bruusk ontgiften. Na je milde kuur schakel je langzaam weer over. Dag per dag terug iets toevoegen, begin met een eitje en dan pas wat witte vis enzovoort. Laat de chocolade, chips, koffie en wijn zolang mogelijk links liggen. Gun je systeem de tijd om na te genieten en zachtjes weer te wennen aan andere voedingsmiddelen. Probeer die nieuwe goede gewoontes die jou het meest bevielen verder te zetten. Succes!