Raap eens zwerfvuil!

Plogging
Origineel afkomstig uit Zweden, is de trend plogging intussen ook in ons land een gevestigde waarde aan het worden. Plogging komt van het Zweedse woord ‘plogga’, wat op zijn beurt een samentrekking is van ‘jogging’ (joggen) en ‘plocka’ (verzamelen). Simpel gezegd is het dus joggen terwijl je op je ronde afval verzamelt. Zo blijf je in beweging én houd je de omgeving schoon. Ben je niet zo’n loper? Je kunt uiteraard ook gewoon afval ruimen terwijl je wandelt.  

Natuurpunt
Het Natuurpunt is altijd wel ergens in de weer om de natuur in stand te houden of, beter nog, op te fleuren. Zo organiseren ze ook op regelmatige basis zwerfvuilacties bij jou in de buurt. Zo krijg je de kans om mee te helpen je eigen streek proper te houden. Het is bijgevolg een leuke aangelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Meer info via deze link.

Bevrijd je buurt
Ze zeggen wel eens ‘veeg eerst voor je eigen deur’. Je moet dus helemaal niet ver gaan om van zwerfvuil een term uit het verleden te maken.  Laat daarom de buitenwereld zien dat zwerfvuil in jouw straat of wijk helemaal niet door de beugel kan! Dit kan door samen met je gezin of je buren op ludieke wijze je straat proper te maken. Ook het aanbrengen van signalisatie of markeringen kan helpen. Ga uiteraard altijd voor een zo ecologisch mogelijke methode.

Mooimakers
Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Naast onderzoek, het stimuleren van kennisuitwisseling en het verzamelen van ideeën, ondersteunt het op een proactieve manier alle actoren die zich engageren in de strijd tegen zwerfvuil en zet zelf aanstekelijke acties op. Controleer hun website om deel te nemen aan bestaande acties of om je eigen initiatief te lanceren.