Koken met zeewier is hot!

Waarom koken met zeewier?

Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan. Zeewier is bijvoorbeeld een rijke bron van ‘fucoidan’, dat het immuunsysteem helpt, hart- en vaatziekten tegengaat en artritisklachten verzacht. Bovendien is het ecologisch, omdat het gemakkelijk in de zee te groeien is. En ook de smaak is niet te versmaden. Voor zeewierbereiding is er heel wat inspiratie te vinden in de Japanse keuken.

Een waaier aan zeewier

Sushi op lei

Bij zeewier denken we al snel aan Japanse ‘nori’ of ‘kombu’, maar dat zijn zeker niet de enige zeewiersoorten. Een overzicht:

  • Nori is de benaming voor gedroogde velletjes zeewier, gemaakt van een rode alg.

  • Kombu, ook wel kelp genoemd, behoort dan weer tot de familie van bruine algen. Deze soort wordt vaak gebruikt in misosoep.

  • Hijiki is bruin zeewier en vraagt een veel langere bereidingstijd dan andere zeewiersoorten. Deze soort heeft een sterke, visachtige smaak en is dus minder geschikt voor zeewierbeginners.

  • Wakame is nauw verwant aan kombu. Lekker in soepen en salades, en ook rauw te eten.

  • Dulse wordt veel gebruikt in Ierland, IJsland en Canada. Lekker als snelle snack of om over salades te strooien!

  • Ook arame is een bruine alg, met een milde, haast zoete smaak. Dankzij die zoete smaak is arame zeer geschikt om je zeewierexperiment mee te beginnen.

  • Laminaria Japonica is eveneens een bruine alg en wordt zowel gekookt als gedroogd gegeten.

  • Zeesla of zeelatuw is een veelzijdige groene alg. Vooral rauw is het lekker met vlees, vis, of in een salade, want het wordt een beetje bitter wanneer het gekookt wordt.

 

Koken met zeewier

De mogelijkheden met zeewier zijn eindeloos: niet alleen wikkel je het rond je sushi, maar je kan het ook verwerken in soepen en salades. Je kunt het dus zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar om je gerechten heel eenvoudig van een zeewierboost te voorzien, strooi je er bijvoorbeeld wat Salade du Pêcheur over: een aantrekkelijke mengeling van vier zeewiersoorten. Ziet er mooi uit op sauzen, soepen en groenteschotels, en het kan ook nog eens gebruikt worden als zoutvervanger!