Gedaan met snuiten

Een loopneus is meestal te wijten aan een allergie, verkoudheid, griep of gewoon droge lucht. De slijmvliezen produceren extra slijm om indringers tegen te houden, of om de lucht die ingeademd wordt voldoende te bevochtigen. Bij een loopneus wordt er zoveel slijm geproduceerd dat de trilhaartjes in de neus het niet meer kunnen verwerken, waardoor het uiteindelijk via de neusgaten naar buiten loopt.

Oorzaken van een loopneus

 

Een loopneus is meestal te wijten aan een allergie, verkoudheid, griep of gewoon droge lucht. De slijmvliezen produceren extra slijm om indringers tegen te houden, of om de lucht die ingeademd wordt voldoende te bevochtigen. Bij een loopneus wordt er zoveel slijm geproduceerd dat de trilhaartjes in de neus het niet meer kunnen verwerken, waardoor het uiteindelijk via de neusgaten naar buiten loopt.

Tips tegen een loopneus

  • Heb je naast je loopneus ook last van niesbuien en jeukende ogen? Of heb je er al meer dan twee weken last van? Dan is er waarschijnlijk sprake van een allergie. De beste oplossing is in dat geval een bezoek aan de dokter; die kan vaststellen wat je loopneus precies triggert en een geschikte neusspray voorschrijven.

  • Ook als je geen allergie hebt, kun je een neusspray gebruiken om de klachten wat te verzachten. De neussprays in onze webshop zijn bijvoorbeeld zonder voorschrift verkrijgbaar.

  • Veel water drinken is sowieso aangeraden, maar des te meer als je je niet helemaal lekker voelt. Water laat je lichaam efficiënt werken en voert alle afvalstoffen af. Ook hete soep heeft een weldadig effect op een verzwakt lichaam en houdt bovendien je neus lekker warm!

  • Stoom werkt verzachtend voor je neus, maar je hoeft er niet speciaal voor naar de sauna: neem een warme douche of bad, of schakel een luchtbevochtiger in. Dat laatste is natuurlijk dé oplossing als je loopneus veroorzaakt wordt door droge binnenlucht. Voeg wat eucalyptusolie of kamferolie toe voor een extra verkwikkend effect. Ook een warm kompres kan deugd doen: het vermindert de druk en zet de neusgaten open.