Klaar om de winter te omarmen

Snoeien, zaaien en insectenhotels maken

Eerste agendapunt deze maand: snoeien! Algemeen geldt de regel: “een slechte tuinman snoeit te weinig”. Je moet onverbiddelijk zijn wanneer je met de snoeischaar in je tuin ten strijde trekt. Belangrijk wanneer je aan het karwei start, is dat je werkt met gedesinfecteerd materiaal. Je wil geen plantenziektes van de ene op de andere plant overdragen, dus ontsmetten tussen elke snoeibeurt is van kapitaal belang! 

Om duurzaam te tuinieren laat je altijd enkele bloemen en gewassen in het zaad schieten. Oktober is ook het ideale moment om zaden te oogsten… en opnieuw te planten. Net zoals bloembollen van voorjaarsbloeiers: tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, … In Het Natuurhuis vind je de zaden van Germisem en die van Bingenheimer Saatgut. Een gouden tip: plant je zaad nooit dieper dan 2 maal de dikte van het zaadje. Voorzie bij het planten ook altijd een voedzaam laagje potgrond, zowel onder als boven het zaadje. Ook voor potgrond kan je bij ons in de winkel terecht. Een laatste gouden tip bij het planten van zaden en bloembollen: druk de grond nooit aan na het zaaien. Een bodem houdt van ademruimte. Door aarde aan te duwen, zorg je voor minder holtes waar water door kan sijpelen en maak je het de planten moeilijker om zich een weg door de bodem te groeien. 

In de winter wordt het koud. Dek daarom je bloembakken en -bedden af met een laagje houtsnippers. Voor je gewassen is het een dekentje voor de winter. Plus je grond is een levend organisme, ook wanneer er niets opstaat. Je hebt heel wat bodemleven dat de basis vormt voor een gezonde grond. Een laagje compost geeft extra voeding. Die vind je trouwens ook bij ons in de winkel: gezonde voeding, zowel voor jou als je tuin!

Een houtsnipper of compost laag is trouwens niet enkel een fleece voor jouw planten, ook insecten genieten van die beschutting. Heb je er al eens aan gedacht om een insectenhotel in je tuin te zetten? Allerlei nuttige insecten overwinteren vlotter met zo’n buitenverblijf. Je kan ze kant-en-klaar kopen, maar eigenlijk is het een hele fijne activiteit om er zelf eentje te knutselen met je gezin of vrienden. Hoe je zelf jouw insectenhotel maakt, lees je via deze link.

 

Zorg voor je huid en je was

Wanneer al het werk in de tuin erop zit, komt er een nieuwe uitdaging op je pad: hoe al die modder-, hars- en andere vlekken uit je kledij krijgen? Door de vele mineralen in je bodem zijn het lastig verwijderbare vlekken. Laat daarom eerst de aarde uitdrogen, vervolgens borstel je die weg. Daarna gebruik je Sodasan vlekkenverwijderaar. Deze verwijdert de meest hardnekkige vlekken en is volledig biologisch afbreekbaar. 

Harsvlekken op je kledij is een lastiger verhaal. Leg eerst ijsblokjes op de vlek. Zo wordt die hard zodat je die kan wegkrabben met je vinger of een scherp voorwerp. Vervolgens breng je al deppend onze Sodasan vlekkenverwijderaar aan voor je het in wasmachine steekt. Hangt er nog hars aan je vingers? Die verwijder je eenvoudig met eau de cologne of olijfolie. 

Tuinieren kan ook aanslag op je huid kan zijn. Een dag snoeien in de buitenlucht, maakt je handen ruw. Voorzie erna dus een degelijke handverzorging. Deze producten zijn alvast top: 
 

  • Handcrème met granaatappel van Erika: Granaatappel is een ongelooflijk veelzijdig product dat tjokvol vitaminen en antioxidanten zit. Plus het zorgt voor een gezonde bloedcirculatie.
  • Hand- en bodycrème met Echinacea van Jacob Hooy: Echninacea – ofwel Rode Zonnehoed – heeft bacterie-, schimmel- en viruswerende eigenschappen om huidaandoeningen en uitslag tegen te gaan.
  • Handzeep lotion met Aloë Vera van Erica: Aloë Vera is een topproduct voor de huid. Het heeft een instant kalmerend en verkoelend effect bij brandwonden of huidproblemen. Aloë Vera biedt direct verlichting wanneer je na het tuinieren kleine irritaties hebt. 

 

Tuin winterklaar? Ovenschotel gaar! 

Na al het werk in de tuin heb je honger… veel honger. Na het tuinieren heb je trouwens ook geen zin meer om nog inspanningen te doen. Voor deze maand stellen we dus heel wat ovenschotels voor: je kan die op voorhand bereiden en hoeft die enkel in de oven te schuiven als de klussen erop zitten. Heerlijk toch?

 

Weekmenu:

  • Veggie lasagne met pompen, linzen en spinazie: vind het volledige recept via deze link.
  • Chipolata worst met savooikool en spekjes: Snijd een halve savooikool in stukken. Verwarm een pan met deksel met olijfolie en boter. Gaar eerst gerookte spekblokjes. Vervolgens voeg je de savooikool toe. Strooi er wat bicarbonaat, peper, zout en donkere sojasaus over. Laat een 20tal minuten stoven op een laag vuur met het deksel erop. Bak ondertussen je chipolata worsten en serveer met aardappelen naar keuze.
  • Prei en gehakt schotel met puree in de oven: Schil en snij een 8tal aardappelen om een puree te maken. Kook je aardappelen 20 minuten. Bak ondertussen 500g gemengd gehakt rul met een half bouillonblokje. Kuis ondertussen 2 stengels prei en snijd in kleine stukken. Haal je gehakt uit de pan en stoof je prei aan in boter tot die zacht is. Wanneer je aardappelen gekookt zijn voeg je wat boter, een ei en een goede scheut melk toe. Stamp je aardappelen met een pureestamper en voeg peper, zout en nootmuskaat toe. Neem een ovenschotel waarin je eerst een laag prei legt, vervolgens je gehakt en afdekt met een laag pure. Strooi erbovenop een laag gratin kaas. Zet voor 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.
  • Wortels, prei en pastinaak in de oven: Maak het wit van 2 stengels prei schoon en snijd overlangs. Schil je 4 wortels en 4 pastinaken en snijd ze overlangs in vier lange stukken. Beboter een ovenschaal en leg al je groenten erin. Kruid met peper, zout en enkele takjes tijm en een blaadje laurier. Giet 250ml groentebouillon over je groenten en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 160°C. Haal je ovenschotel eruit en verhoog de temperatuur naar 200°C. Klop ondertussen 2 eieren met een bakje room en 1el mosterd. Meng alles goed en giet over je groenten. Dek af met een laagje gratin kaas. Zet je schotel terug in de oven voor een extra 15 minuten. Serveer met aardappelen naar keuze.
  • Rode biet tapenade met bruin bier en geitenkaas: Kook een ongeschilde rode biet met een flesje bruin bier gedurende 30-40 minuten in een pot met deksel. Wanneer je biet gaar is, haal je die uit de pot en laat je die even afkoelen. Schil je biet en snijd in kleine stukken. Doe je biet in een blender samen met een potje verse geitenkaas. Voeg wat rodewijnazijn, het sap van een halve limoen, peper, zout en cayennepeper toe. Blend de inhoud tot je een smeuïge tapenade hebt. Heerlijk om te dippen met broodstengels!

 

Wij hopen dat je met een frisse goesting je tuin winterklaar wil maken. Verwen je nadien met onze heerlijke herfstgerechten om weer op te warmen. Het resultaat van je inspanningen in de tuin toveren in de lente gegarandeerd een glimlach op je gezicht. Succes!