Een groen barbecueseizoen

 

1. Zorg zélf voor plantaardige alternatieven

Vleesvervangers zijn gelukkig al lang geen sciencefiction meer. In bijna elke supermarkt kan je terecht voor natuurlijke producten waar geen vlees aan te pas komt, maar die wel de kenmerkende smaak en textuur tot in de perfectie benaderen. Je kan zelf instaan voor een frisse salade maar een ouderwetse barbecue? Da’s hét moment om deel te nemen aan het grillplezier. Daar zijn plantaardige alternatieven ideaal voor.

Een belangrijke tip: regel en bereid zelf je vleesvrije maaltijd. Iemand die zelf geen vegetarisch of vegan dieet volgt en aanbiedt om voor jou een alternatief te voorzien, moet (misschien voor het eerst) goed op de labels letten. Het label ‘vegan’ biedt daarbij garanties, gelukkig. Maar wat als je gastheer of gastvrouw ook voor de bereiding instaat en daarbij kruiden of producten gebruikt die wél van dierlijke oorsprong zijn? Dan sta je weer bij af. Door zelf je eigen vleesvervangers te voorzien en te bereiden, speel je op safe en haal je de druk om goed te doen weg bij anderen.

Wil je meteen waar voor je geld? Bij Het Natuurhuis zijn we gek van De Hobbit in Maldegem. Al sinds 1983 zijn ze elke dag met plantaardige alternatieven bezig. Vandaag bestaat hun aanbod uit meer dan 40 veganistische lekkernijen, van spreads en salades tot vleesvervangers. Je komt het allemaal tegen in onze winkels.

 

2. Grill verstandig

Of je jouw stukje vegan vlees mee op de vleesstapel wilt gooien? Probeer dat zeker te vermijden. Anders riskeer je dat dierlijke vetten of vleesresten hun weg vinden naar jouw maaltijd. Vooral wanneer de barbecue al een tijdje volop draait durven sappen, sauzen en etensresten achter te blijven op de grill, en zo langzaam mengen in de andere vleesproducten. Geen ramp voor wie zelf ook vlees eet, maar als vegan of vegetariër is dat wél problematisch.

Wacht dus even tot de grill rush voorbij is, of vraag of je misschien vóór, na of op een aparte plaat je vegan burger mag grillen. Het is een beetje behelpen, maar jij bent zeker van je zaak. En daar heeft gelukkig niemand last van. Of kies voor groenten op de barbecue? Denk maar aan gegrilde maïskolven of courgettes, of zelfs gegrilde asperges afgewerkt met wat grof zeezout? De heerlijke smaak zal je gezelschap verbazen.

 

3. Imponeer met een heerlijke, gezonde ervaring

Een barbecuemaaltijd draait in de essentie om het vlees. Daar hebben we alle begrip voor. Vaak worden salades dan gezien als een bijgerecht, ter afwisseling van de burgers, speklapjes en steaks. Als kenner van gezond, plantaardig voedsel is dit een goede gelegenheid om te laten zien welke rijke smaken de beste salades te bieden hebben. Bij Het Natuurhuis hebben we in onze folder alvast een paar gezonde, zomerse recepten verzameld. Stuk voor stuk gastronomische hoogstandjes die geen genoegen nemen met een bijrol. 

Leg dus gerust een indrukwekkende salade op tafel, eentje waar iedereen van mag meegenieten. Wedden dat je tafelgenoten al snel voor een tweede portie gaan? Geef toe, een salade is toch veel meer dan sla in een kom? Tijd om dat eens te demonstreren.

 

4. ‘Pssst, wil je het ook eens proberen?’

Vleesvervangers zijn qua smaak amper te onderscheiden van echte vleesproducten, gelukkig. Toch leeft het idee dat deze alternatieven slechte kopieën zijn van ‘echte’ hamburgers nog overal. Voorzie misschien een paar extra vleesvervangers om te laten zien dat gezonde alternatieven hun mannetje kunnen staan. 

Trakteer je gezelschap op de maaltijd waar je al de hele dag naar uitkijkt. Je hoeft niemand te overtuigen om ook vegan te gaan, maar dat betekent niet dat je een misverstand als dit niet de wereld uit mag helpen. Uiteindelijk geniet iedereen mee, toch?

 

5. Tot slot: geniet met volle teugen!

Onze laatste goede raad: geniet! Een gezonde levensstijl als de jouwe staat niemand in de weg en is nooit een issue. Voor je het weet zitten we weer in de herfst en dan is het het barbecueseizoen plots weer wat verder weg. 

Geniet er dus volop van! Wie weet hoe inspirerend jouw voorbeeld werkt?