Duurzaam in food en non-food

Koop korte keten: seizoengroenten bij Het Natuurhuis

Wat bedoelen we met ‘korte keten’? Kort samengevat draait het om volgende drie principes:

  • Betrokkenheid: De consument weet die het product heeft gemaakt en de producent weet waar de producten naartoe gaan. Er zijn maar een beperkt aantal schakels in de voedselketen. 
  • Eerlijke prijs: De producent heeft het zeggenschap over de productiemethode, aanbod en prijs. 
  • Lokaal: De plaatselijk geteelde producten worden lokaal verkocht. 

Voor onze winkels kiezen we nauwkeurig onze partners uit. Voor groenten en fruit werken we samen met twee biologische leveranciers: Biofresh uit België en Udea uit Nederland. Beide partners hechten een even groot belang als wij aan kwalitatieve verse producten, persoonlijke relaties en duurzaamheid. En we horen je al denken: “Is Nederland wel lokaal?”. Naar onze mening wel, want als je in Frankrijk producten van eigen bodem koopt, heb je een veel groter oppervlakte dan de Benelux samen.
 
Controleer dus eens de labels naar de herkomst van je groenten en fruit. Toegegeven, dit levert je een veel grotere keuze op in de zomer dan in de winter. Maar met de zomer die voor de deur staat, is dit alvast een goed moment om het eens te proberen. Momenteel staan er heel wat seizoensgewassen in volle bloei in België. Dus de lijst van lokaal geteelde groenten en fruit is lang. Controleer zeker eens de seizoenkalender van Velt.

Duurzaam geteelde supplementen

Ook voor onze supplementen vinden we duurzaamheid belangrijk. Een van onze partners is Soria Bel. Dit is een Belgisch bedrijf met meer dan 750 hectare biologische plantages in het hooggebergte van de provincie Soria in Spanje. Bijzonder aan de plantage is dat die op 1.200m hoogte ligt in één van de dunst bevolkte regio’s van West-Europa. Daardoor worden de gewassen geteeld in een gebied vrij van vervuiling. Door het harde bergklimaat telen ze ook erg stevige planten met een hoge concentratie aan actieve stoffen. 
 
In Het Natuurhuis hebben we een mooi gamma aan supplementen van Soria Bel. Heb je die van boerenkool al eens geprobeerd? Deze is rijk aan vitamine C, kalium en calcium. Of het brandnetel supplement die de vitaminen A, B, C, E bevat en tal van mineralen. Kom zeker eens een kijkje in de winkel nemen, want dit is enkel een greep uit onze supplementen die je helpen om essentiële voedingsstoffen aan te vullen.

Duurzame non-food

Niet enkel in voeding kan je bij Het Natuurhuis duurzaam kiezen. Deze maand zetten we graag onze partner Klean Kanteen in de bloemetjes. In 2004 was Klean Kanteen één van de pioniers in de VS in het maken van herbruikbare waterflessen. Zij zijn sinds dan, met succes, als familiebedrijf de strijd aangegaan tegen plastiek. Al hun producten zijn klimaat neutraal geproduceerd. Lees: ze hebben een koolstof-neutrale voetafdruk. Om dat te bereiken moedigden ze hun fabriekspartners aan om gebruik te maken van hernieuwbare energie en verhoogden ze hun hoeveelheid gerecycleerde verpakkingsmateriaal.
 
Ze koesteren een grote liefde voor avontuur en het beschermen van waardevolle natuur. Dat merk je in hun producten. Hun aanbod is een grote verscheidenheid aan drinkflessen en lunchdozen die je makkelijk meeneemt wanneer je de natuur in trekt. Wij bieden dan ook met heel veel liefde hun duurzame producten in het Natuurhuis aan.