Pastasalade met gremolata van boerenkool

Gremolata is een typisch Italiaanse smaakmaker voor allerlei gerechten. Deze versie van de klassieker krijgt een Belgische twist door de boerenkool. Je kan ook gewone pasta gebruiken, maar boekweit is glutenvrij én bevat heel wat proteïnen. Ideaal krachtvoer voor de lunchpauze dus. Bovendien is de gremolata een echte vitaminebom.

Natuurhuis Annelies Deleu Pastasalade gremolata boerenkool

Ingredients

Voor de pastasalade

500 gr boekweitpasta

1 bloemkool

 

voor de gremolata

1 handvol peterselie (platte of krulpeterselie)

4 grote stengels boerenkool

2 tenen look

sap + zeste van 1 citroen (kies hiervoor zeker biocitroenen)

1/4 kop olijfolie

peper en zeezout

 

“Parmezaan” van amandel

1 kop ongepelde amandelen

4 eetlepels edelgistvlokken

flinke snuif zeezout

sap van halve citroen

Stappen

  1. Week de amandelen minstens 4u op voorhand. Giet af en spoel ze na met water. Blend met de rest van de ingrediënten voor de parmezaan in de keukenrobot tot je een kruimelige structuur krijgt. Je kan de parmezaan in een luchtdichte bokaal in de ijskast minstens een week bewaren. Ideaal om ook andere pastagerechtjes mee af te werken.
  2. Kook de boekweitpasta gaar volgens de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
  3. Snij de bloemkool in roosjes en besprenkel met olijfolie. Rooster de bloemkool een kwartiertje op ongeveer 190°C tot hij goudbruin en beetgaar is. Gooi de stengel van de bloemkool ook zeker niet weg! Je kan deze in soepen gebruiken.
  4. Verwijder de harde stengels van de boerenkool. Blend alle ingrediënten voor de gremolata in de keukenrobot tot je een grove “pesto” bekomt. Meng de gremolata onder de pasta. Werk af met de bloemkool en besprenkel met de parmezaan.

    TIP: heb je nog wortelloof liggen? Gebruik dat dan in plaats van de peterselie. Heel erg lekker én je gooit meer wat minder eten weg.

Delen: