Het gevoel hebben dat je bovenop de Himalaya staat, iedere keer je inademt? Dat kan! Plaats gewoon een zoutlamp in je (woon)kamer. Deze roze zoutblokken zien er niet alleen gezellig uit, zout- of Halotherapie zou ook helpen tegen stress, astma, hoofdpijn, verkoudheid, slapeloosheid, huidziektes zoals psoriasis, eczeem ... zelfs veroudering. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dit hoef je toch niet met een korreltje zout te nemen!

Een brandende zoutlamp stuurt negatieve ionen de lucht in, die de schadelijke aanwezigheid van rook of elektronische apparatuur zoals tv, wifi, microgolf of je computer zouden opheffen. Dit is wetenschappelijk bewezen, maar wel enkel met een échte lamp. Echte zoutlampen bestaan uit gekristalliseerde zoutsteen uit het Pakistaanse Himalayagebergte, dat zo’n 250 miljoen(!) jaar oud is. Er zijn heel wat namaakmodellen op de markt, kijk dus zeker naar de origine van de lamp. Voelt een ruimte onprettig aan? Een zoutlamp creëert een frisse leefomgeving en brengt je meer in balans.

Hoe werkt het?

Het zoutblok neemt het vocht in de ruimte op. Wanneer je de lamp aansteekt verwarmt ze het zout, het water gaat verdampen en zo komen de negatieve ionen vrij. Hoeveel er precies vrijkomen is afhankelijk van de grootte van de lamp en de luchtvochtigheid in je ruimte. Als ze lang brandt, kan de lamp gaan ‘zweten’, het is dus verstandig een onderzetter te gebruiken of ze ergens te zetten waar het geen kwaad kan.

Bereid je wel voor op wat extra poetswerk: een zoutlamp maakt je meteen duidelijk wat er allemaal rondzweeft in je huis. De negatieve ionen klampen zich namelijk vast aan stof, pollen ... en door de zwaartekracht vallen die deeltjes naar beneden. Zo weet je ineens dat de lucht die je nadien inademt een stuk zuiverder is!