Stress natuurlijk bestrijden in examentijden

Aandacht voor je eten doet je aandachtspanne toenemen

Laten we starten met voeding onder de loep te nemen. Eerst en vooral: sla zeker je ontbijt niet over. Ze noemen dit niet voor niets de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je niet wil eten in de ochtend, kan je een smoothie maken. Wil je zeker zijn dat je voldoende mineralen en vitaminen inneemt, voeg dan zeker wat Spirulina poeder van Marcus Rohrer toe aan je smoothie. Een andere topper voor bij het ontbijt zijn blauwe bessen. Ze zijn niet enkel rijk aan vitaminen, maar ook aan mineralen.

Ook voor de lunch hebben we enkele lekkere, snelle recepten. Vervang de usual suspects in je (ijs)kast eens: de boekweitpasta van Organic Nature is een glutenvrije pasta die tjokvol proteïnen zit en makkelijk verteerbaar is. Handig om geen zware maag te hebben zodat je vlot verder kan studeren. Walnoten zijn een andere superfood. Ze helpen tegen stress en een hoge bloeddruk, ideaal dus tijdens het blokken. Vanaf deze maand hebben we ook weer bloemkolen van eigen bodem: heerlijk uit het vuistje en ontzettend veelzijdig om klaar te maken.

Vergeet jezelf zeker ook niet te verwennen. Op 16 juni is het Wereldtapasdag, een ideale gelegenheid om jezelf enkele hapjes te maken. In het weekmenu krijg je van ons alvast twee suggesties, hakuna ma-tapas!

  • Start je dag met een smoothie van spinazie en groene thee: meng 50g spinazie, 100g blauwe bessen, 50g aardbeien en 200ml gekoelde groene thee in de blender, mixen en klaar! Voeg voor de extra vitaminen wat spirulina poeder toe.
  • Ontbijtje met kleine banaan-ei pannenkoeken: plet een banaan en meng deze met twee eieren. Bak het mengsel in de pan. Op je bord versier je de pannenkoekjes met blauwe bessen en giet je er eventueel wat ahornsiroop over.
  • Koude, snelle lunch: neem enkele avocado’s, snij ze in stukken en besprenkel met een beetje limoensap. Voeg wat fijngesneden zongedroogde tomaatjes toe, een handjevol walnoten en besprenkel met wat olijfolie. Kruid naar smaak en je lunch is klaar.
  • Simpele, voedzame pasta: kook boekweitpasta beetgaar, net als sperzieboontjes en groene asperges. Ondertussen rooster je walnoten in een pan. Wanneer alles gekookt/gebakken is, meng je alle ingrediënten samen met wat mozzarella, rucola en parmezaan. Pasta is served!
  • Tapas: bereid enkele toastjes met roquefortkaas vermengd met gehakte walnoten. Werk je toastje af met een schijfje peer bovenop.
  • Hapjes bloemkoolnuggets: Meng 100g bloem met 150 ml (haver)melk en voeg volgende kruiden paprika, cayennepeper, knoflookpoeder, oregano, peper en zout toe. Haal je bloemkoolroosjes door het beslag en vervolgens door paneermeel. Daarna laat je ze een twintigtal minuutjes garen op de bakplaat in de oven. Je kan ze heerlijk dippen in chili- of een romige looksaus.

Kruid je concentratie

Tijdens de examens staat er vooral koffie op de drankkaart, maar er zijn ook geweldige kruidenthee mengsels die je concentratie bevorderen. We zetten graag enkele kruiden voor je in de kijker. Een topper onder de kruiden om de concentratie te verbeteren is rozemarijn. Daarbij heeft het ook een gunstig effect op je humeur. Het is een thee voor overdag, want het heeft ook een opwekkende werking. Daarnaast is citroenverbena een aanrader tijdens het studeren. Het helpt tegen nervositeit en stimuleert de spijsvertering. Ideaal voor na de maaltijd. We zetten ook graag citroenmelisse in de kijker. Dit kruid werkt kalmerend bij acute stress. Voor plotse stress kan je ook onze Emergency oral spray van Australian Bush Flowers proberen. Het is een ideale oplossing wanneer het je even allemaal te veel wordt en je weer wat rust in je hoofd wil. Wil je proactief stress bestrijden en je geheugen een extra duwtje in de rug geven, dan raden we Memoform van Ortis aan. Let wel op: deze kuur start je best een weekje op voorhand voor een optimaal effect.

Actief, alert en geconcentreerd zijn klinkt allemaal goed en wel, maar wat wanneer je in slaap wil vallen? Vaak heb je zoveel info opgeslagen dat je hoofd ’s avonds in overdrive gaat. Om je hoofd terug wat zen te krijgen, raden we volgende heilzame kruiden aan. De bekendste kalmeerder is kamille. Het werkt niet alleen rustgevend, maar is heeft ook een gunstige werking bij stress gerelateerde hoofdpijn. Een minder bekende is lavendel. Het geeft een rustgevende invloed en helpt ook bij depressieve gevoelens. Als laatste zetten we graag valeriaan in de spotlight. Het helpt je een zorgeloze state-of-mind te krijgen voor het slapengaan. Bij Het Natuurhuis hebben we een groot assortiment thee. Kom zeker eens proeven. 

Natuurlijk ontspannen

De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen staan. Het is belangrijk voldoende pauzes onder het blokken te nemen. Ga eens naar buiten en geniet even van de zon. Zelfs een kwartiertje frisse lucht scheppen doet al wonderen. Zorg er wel best voor dat je niet verbrand geraakt in het zonnetje.  Annemarie Börlind heeft geweldige zonneproducten die we in Het Natuurhuis verkopen. Ook even gaan sporten is ideaal om weer wat ruimte in je hoofd te creëren. Het is bewezen dat een halfuurtje sport de concentratie en het werkgeheugen verbeterd. Dus de tijd die je kwijt bent aan sport is zo terugverdiend!

Wat ook heel belangrijk is, en vaak vergeten wordt, is om aan zelfzorg te doen. Jezelf even laten verwennen, doet wonderen voor je gemoedstoestand. Trek tijdens je pauze de stad in en kom langs het schoonheids- of kapsalon in onze winkel in Antwerpen. Daar word je zeker in de watten gelegd. Of doet het je meer deugd om vrienden even te zien? Neem eens samen pauze. Je kan samen schaken, basketten, een theetje drinken of enkele moppen tappen. Ideaal om ergens anders aan te denken.

Verwen jezelf na het studeren met een ontspannend bad. Je kan zelfs voor een upgrade gaan: meng wat etherische olie in je badwater. Zoals eerder aangehaald is lavendel een heerlijk geurend, ontspannend kruid om te gebruiken. Minder bekend is de etherische olie van tijm. Ook deze heeft een kalmerende werking. Daarnaast kan het ook een opbeurende werking hebben op je gemoed. Zeker het proberen waard wanneer je gestrest bent.

Hoe je het ook wil aanpakken, wij wensen je alvast heel veel succes.