Wie als kind regelmatig tijd doorbracht bij ‘de bomma’ associeert rijstpap ongetwijfeld met een heerlijke jeugd. Een oer-Vlaamse klassieker – maar dan wel eentje die haar oorsprong kent in Irak, en die via Marokko en Spanje bij ons terecht is gekomen.

Ook vandaag de dag is rijstpap – al dan niet met een stevige scheut bruine suiker – een favoriet aan tafel. Toch stellen we vandaag al wat sneller dé vraag: is rijstpap ook een duurzaam gerecht? En is het ook gezond? Twee vragen die we vandaag willen beantwoorden.

Rijstpap is an sich misschien niet direct duurzaam. Maar je kan het wél zelf duurzaam maken. Da’s net het mooie aan dit gerecht. Biologische rijst dat je na een geslaagde avondmaaltijd over hebt vormt op zich al het perfecte hoofdingrediënt voor zelfgemaakte rijstpap. Je zet het ook op tafel aan de hand van een absoluut minimum aan voorbereidingswerk.

Is rijstpap gezond? Jep, sterker nog, het is zelfs een gerecht waar menig sporter wel pap van lust. Rijst is een goede bron van complexe koolhydraten en zeer vetarm, waardoor het licht verteerbaar is.

Daarnaast kennen we allemaal het goeds dat verse melk te bieden heeft. Het maakt rijstpap tot een gezond en voedzaam tussendoortje. Een beetje suiker is al genoeg om het af te maken.