Rabarber, terug van nooit weggeweest

Rabarber staat bij velen niet bovenaan het lijstje van favorieten. Toch heeft deze zure stengelgroente -ja, rabarber is wel degelijk een groente- tal van culinaire mogelijkheden. Compote, taarten en nagerechten met appels en peren, rabarber staat voornamelijk bekend als een lekkernij voor zoetekauwen. Het is ook heerlijk in combinatie met zoetigheid, maar even goed in de hartige keuken en zelfs bij gerechten met vis of vlees. Ook als ingrediënt in limonades en cocktails groeit rabarber aan populariteit. 

Gezonde voorjaarsgroente

Rabarber is niet enkel lekker, het is ook ontzettend gezond. Het is rijk aan voedingsvezels, zit bomvol vitaminen en werkt laxerend, eetlustopwekkend, het versterkt de maag en is goed als je last hebt van bloedarmoede. Ook zorgt rabarber voor een natuurlijke reiniging van de lever. Maar let op; de groene bladeren kan je niet eten. Deze bevatten een te hoge dosis oxaalzuur en zijn daarom giftig. 

Wanneer je verse rabarber koopt, moet je erop letten dat de stelen stevig zijn en qua kleur ergens tussen groen en rood zitten. De groene stengels zijn wel iets zuurder van smaak, maar zijn niet minder van kwaliteit. Vers is rabarber ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Je kan de groente ook invriezen en er zo tot wel 12 maanden van genieten.

Zoet als grootste bondgenoot

Rabarber kan je gerust zo eten, maar de meesten verkiezen toch om het te bereiden met suiker, honing of een alternatief zoals ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. Het is wel aangewezen om zoetstoffen pas toe te voegen nadat de rabarber een minuutje of tien gegaard is. Dan heb je er minder van nodig. Toch zal bij de meeste rabarber-recepten zoet de grootste bondgenoot zijn van onze frisse lentefavoriet.  

Rep je naar het Natuurhuis want de rabarber is terug, terug van nooit weggeweest!

 

Recept: Citroenkip met krieltjes en rabarbersaus

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN

De marinade
• 100 ml balsamicocrème
• 70 ml barbecuesaus
• 2 teentjes knoflook
• 2 stengels rabarber (bewaar de schillen)
• 120 ml ahornsiroop
• 2 el citroensap
• Peper en zout

De kip
• 4 enkele kipfilets
• 2 citroenen
• 150 gr zilveruitjes 
• 200 gr krielaardappeltjes
• Dragon

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de marinade. Snij de schoongemaakte rabarber in stukken en doe ze, samen met de barbecuesaus, balsamico en ahornsiroop, in een blender. Mix glad en kruid met peper en zout.
2. Verhit een scheutje olijfolie in een ovenbestendige pan. Leg er de kipfilets in en schenk er de marinade bij. Pers er de citroen boven uit. Breng aan de kook en zet dan het vuur uit. Draai de kipfilets om en leg er de plakjes citroen op. Voeg de uitjes en patatjes toe en druppel er wat olijfolie over. Kruid met peper en zout. Zet de pan 30 minuten in de oven.
3. Kruid ondertussen de rabarberschil met peper en zout en hussel met een scheutje olijfolie. Leg de schil op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 15 minuten mee in de oven. Schep ze halverwege om. Haal de kip uit de oven en werk af met de krokante rabarberschil en de dragon.