Wat miso en kaas gemeen hebben
Miso is een mengsel van sojabonen, zout, granen en de koji-schimmel. Er worden veel verschillende soorten gemaakt, waaronder genmai miso, akadashi miso en shiro miso.
De uiteindelijke smaak hangt af van: de verhouding tussen de ingrediënten, het soort graan, de hoeveelheid ‘fermentatiestarters’ (bacteriën en schimmels) en de rijpingsgraad. Vandaar dat de kleur van de pasta zowel geel, beige, bruin als zwart kan zijn. In Japan heeft elk dorpje een eigen, unieke miso. Net zoals ieder Alpendorpje ook een unieke bergkaas maakt.
Lekker gezond en voedzaam
Miso is meer dan een lekkere smaakmaker. Het is ook gezond en voedzaam. De pasta zit bomvol vitaminen C en B12, ijzer, calcium en plantaardige proteïnen. Als sterk antioxidant werkt miso ook ontgiftend. Bovendien helpt het fermentatieproces de spijsvertering en verbetert het de darmflora.
Van bouillon tot vegan kaassaus
Miso is in de Vlaamse keuken vooral gekend als soepingrediënt. Reden te meer om de andere mogelijkheden in de kijker te zetten. Je kan namelijk veel kanten uit met miso als smaakmaker, bijvoorbeeld: geroosterde knolselder met misocrème en amandel, zalm met miso en gegrilde kip met misomarinade. Wij gebruiken miso ook graag als ingrediënt voor vegan kaassaus. Smakelijk!
Recept vegan kaassaus
Ingrediënten
• 300 gr aardappelen
• 2 grote wortelen
• 5 eetlepels edelgist vlokken
• 50 gr geweekte cashewnoten
• 200 ml ongezoete soja- of amandelmelk
• 150 ml water
• 1 theelepel witte miso
• 2 theelepels mosterd
• Kruiden naar smaak: knoflookpoeder, paprikapoeder, kurkuma, bouillonpoeder…
Bereiding
Schil en snijd de aardappel en wortel in stukjes en kook deze gaar.
Doe de aardappelen en wortel in de blender, samen met de overige en blend op hoge snelheid. Voeg extra water toe, indien nodig.
Je saus is klaar!