Mei Plasticvrij

‘Mei Plasticvrij’ is een super leuk initiatief om ons bewuster te maken van de negatieve gevolgen van plastic op ons milieu. Het opzet is simpel: allemaal samen één maand ons gebruik van wegwerpplastic verminderen. Bij Het Natuurhuis stropen we alvast onze mouwen op. We vinden immers dat als we anderen willen stimuleren om mee te doen, we op zijn minst eerst zelf het goede voorbeeld moeten geven. 

Hoe doen we dat juist?
In eerste instantie zorgen wij ervoor dat onze producten op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier verpakt worden. Zo zijn de brood- en groentezakken in Het Natuurhuis herbruikbaar en composteerbaar. En aan de kassa bieden we kartonnen dozen en papieren zakken aan waar onze klanten hun boodschappen kunnen insteken. Ook onze partners hanteren dezelfde filosofie. In de meeste van onze rekken kom je glazen flessen en bokalen tegen of koopwaar verpakt in andere recycleerbare materialen.

Herbruikbare verpakking bij? 5% korting!
Ben je zelf al bewust bezig met het bannen van plastic verpakkingen en andere kunststof wegwerprommel? Dan heb je bij ons een streepje voor! Klanten die hun eigen herbruikbare verpakking meebrengen belonen we met 5% korting. Potje vergeten? Geen nood. We hebben steeds composteerbare potjes ter beschikking. 

Ga zelf aan de slag!
Plastic is alomtegenwoordig en daarom staan we er misschien niet altijd bij stil dat we eigenlijk ook makkelijk zonder kunnen. Maar alle beetjes helpen. We geven graag 10 tips om je plastic voetafdruk met onmiddellijke ingang te verkleinen.

1. Winkel met een herbruikbare tas of ga voor een kartonnen doos.
2. Koop droge voeding in bulk.
3. Weiger plastic rietjes of bekers.
4. Vervang plasticfolie door bewaardozen of wraps van bijenwas.
5. Mijd verzorgingsproducten met ‘microbeads’: polyethyleen, polypropyleen, nylon.
6. Laat geen ballonnen in de lucht los. Ook zij komen ooit weer neer.
7. Koop schoonmaakproducten in kartonnen of navulbare verpakking.
8. Neem altijd een herbruikbare koffiebeker of drinkbus mee.
9. Gooi peuken bij het afval. Deze zijn gemaakt van plastic en belanden vaak in de oceaan.
10. Raap plastic afval op.

Doe mee! Op meiplasticvrij.be vind je actieplannen en een heleboel nuttige tips om zelf aan de slag te gaan.