LEKKER GRILLAXEN ZONDER VLEES

 

 

Gesmolten camembert met brood

Tip 1: gebruik vleesvervangers

Van sojaworsten en vegan miniloempia’s tot groenteburgers: bij Het Natuurhuis hebben we heel wat BBQ-alternatieven voor vlees, vis en gevogelte. Je herkent ze in de winkel aan het specifieke BBQ-label. Voor extra smaak kan je ze marineren, net zoals vlees of vis. Ben je geen fan van vleesvervangers? Ook halloumi, dé grillkaas bij uitstek, is heerlijk als spiesje met gegrilde groentjes of in een salade met spinazie en mangodressing. En wat dacht je van een camembert op de BBQ als aperitief, met een kraakvers stokbrood erbij? Juist, daar smelten wij ook voor.

 

 

Gevulde gegrilde champignons

Tip 2: koop de juiste groentjes

Sommige groenten lijken wel gemaakt voor de BBQ, zoals paprika’s, ui, tomaten, aubergines, courgettes, bloemkool en champignons. Als je deze groentjes grilt, kan je ze best eerst even bestrijken met een beetje (olijf)olie en op de rand van het rooster leggen, waar het minder heet is.  Zo branden ze minder snel aan. Voeg wat peper, zout en provençaalse kruiden toe en je tuin ruikt heerlijk naar het mediterrane zuiden. Onze favorieten? Gevulde champignons met kerstomaatjes en mozzarella, auberginerolletjes met feta en paprika, en zoete aardappels met tijm, paprikapoeder en een snuifje zout. Bon appétit!

 

 

Homemade saus

Tip 3: Maak zelf je saus!

Er is meer dan ketchup, mayonaise of cocktailsaus. Kies een saus die past bij de groentjes die je gaat grillen. Of nog beter: maak ze zelf. Dat is niet alleen lekkerder, maar vaak ook minder vet. Zo bereiden we graag een mangosausje voor een frisse toets (lekker bij tofuspiesjes), een kruidige yoghurtdressing met komkommer en appel als ideale match bij gegrild naanbrood en als het nóg exotischer mag: een Indonesische satésaus op basis van ketjab, pindakaas en kokosmelk.