Last van vermoeide ogen

Oorzaken van vermoeide ogen

Vooral mensen tussen 20 en 45 jaar hebben last van vermoeide ogen. Logisch, want die leeftijdsgroep moet zich voor school of werk langdurig concentreren op boeken, dossiers of computerschermen. Je ogen worden daar moe van, omdat ze er eigenlijk niet voor gemaakt zijn om zich voortdurend op dezelfde afstand in te spannen. Maar ook de omgeving heeft impact op je blik: je ogen zijn niet gebaat bij kunstlicht, verwarming en airconditioning.

Oplossingen voor vermoeide ogen

Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om vermoeide ogen te verlichten:

  • De eenvoudigste oplossing is regelmatig pauzeren. Werp dus om de twintig minuten eens een blik uit het raam. Of beter nog: geef meteen je hele lichaam een opkikker door een eindje te wandelen.
  • Controleer sowieso eens je werkhouding. Plaats je scherm op de juiste afstand en zet je stoel op de juiste hoogte. Haal dan ook meteen een doekje over je scherm. En slaap je eigenlijk wel voldoende?
  • Als je vermoeide ogen veroorzaakt worden door droge lucht binnenshuis, dan is het de moeite waard om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Eventueel kun je een klein exemplaar op je bureau neerzetten.
  • Ook oogdruppels bieden snel comfort en verlichting aan gevoelige, droge of vermoeide ogen. Oogwater van Herbalgem beschermt bijvoorbeeld tegen verdroging en irritatie.
  • Een warm of koud kompres op je vermoeide ogen, dat voelt zalig aan. Leg bijvoorbeeld een nat washandje op je gesloten oogleden. Of ga voor de speciale oogcompressen van Dr. Hauschka, die verreikt zijn met allerlei weldadige ingredi├źnten als venkel en kamille.

Blijf je last hebben van vermoeide ogen? Dan is er misschien meer aan de hand. Ga eens langs bij de huisarts of opticien voor een oogtest.