Benodigdheden om paddenstoelen te kweken
Om aan je paddenstoelenkweek te beginnen, heb je enkele basisbenodigdheden nodig:
- Een emmer van minimum 1 liter met deksel. Een oude pot yoghurt met deksel kan al prima dienstdoen. Hoe groter je emmer hoe meer paddenstoelen je kweekt.
- Oesterzwambroed: dit zijn de sporen waaruit oesterzwammen groeien.
- Koffiegruis: dit kan van een koffiefilter komen, maar evengoed kan je gebruikte pads van bijvoorbeeld een Senseo openmaken om te gebruiken. Het is vooral belangrijk dat je vers koffiegruis gebruikt.
- Ademende tape.
Stap 1: voorbereiding
Desinfecteer je emmer grondig. Je wil niet dat er andere micro-organismen je paddenstoelenteelt verstoren. Dit doe je eenvoudig met een doek en wat ontsmettingsalcohol. Wanneer je emmer proper is snijd je twee gaten in je emmer: eentje in het deksel en eentje aan de zijkant van je emmer. Zorg ervoor dat de gaatjes ongeveer 1,5 cm breed zijn qua diameter. Beide gaatjes plak je af met ademende tape.
Stap 2: mengen
Neem je zakje oesterzwambroed en vermeng dit met een gelijke hoeveelheid koffiegruis. Let wel op dat je koffiegruis vers genoeg is. Lees: vochtig genoeg. Paddenstoelen houden van een vochtige omgeving. Is je koffiegruis wat te droog, dan kan je er altijd weer wat water aan toevoegen. De mix van oesterzwambroed en koffiegruis voeg je toe aan de emmer. Deze sluit je af met het deksel. Probeer de emmer zo veel mogelijk gesloten te houden. Het is zeker oké af en toe eens te spieken wat er aan het gebeuren is, maar je moet ervoor zorgen dat de emmer zo steriel mogelijk blijft. Je zet de emmer best ook op een warme plek in huis. Het broed moet het koffiedik als het ware koloniseren en er doorheen groeien. Daarvoor heeft het warmte nodig.
Stap 3: bevochtigen
Zorg ervoor dat de inhoud van je emmer vochtig genoeg blijft. Bevochtig het daarom twee tot drie keer per dag met een verstuiver. Let wel op: het is niet de bedoeling dat het een drijfnatte substantie wordt. Doseren is key!
Stap 4: aanvullen
Na enkele dagen beginnen er witte mycelium draden door je koffiedik te groeien. Dit is het wortelstelsel van je paddenstoelen. Panikeer dus niet dat je project mislukt is: die mycelium draden lijken hard op schimmel, maar bij deze teelt is het de bedoeling dat je schimmel kweekt! Hoe groter je emmer, hoe langer dit proces duurt. Een week nadat de witte draden verschenen zijn, is het tijd voor een verse laag koffiegruis. Dit hoeft niet veel te zijn: maximum een centimeter. Anders maak je het moeilijk voor het mycelium om door de laag te groeien. Deze stap herhaal je enkele weken tot je emmer goed vol zit. Wanneer het mycelium door de laatste laag heen is gegroeid vormt het vruchtlichamen En jawel: die vruchtlichamen, dat zijn je oesterzwammen!
Stap 5: verhuizen
Nu is het tijd om je oesterzwammen te verhuizen naar een koelere en vochtige plek in huis. De badkamer is daarvoor een ideale plek. Het deksel mag er nu af, want je zwammen hebben licht nodig om te groeien. Wanneer je het deksel eraf neemt, zal een heerlijke bosgeur je tegemoetkomen.
Stap 6: en wachten maar…
Stap 7: wachten
Nu is het wachten geblazen. Mogelijks ga je zelfs wat geduld moeten hebben, want de ene zwam doet er langer over dan de andere. Veel hangt af van de omgevingsfactoren: de temperatuur en vochtigheid van de ruimte waarin ze staan. De paddenstoelen komen eerst tevoorschijn als kleine knoppen. Je hoeft niets aan de tape aan de zijkant te veranderen, je zwammen duwen deze al groeiend aan de kant. Het valt onmogelijk te voorspellen hoeveel oesterzwammen er uit je bak zullen groeien en in welke vorm. Soms heb je een dikke tros, andere keren maar één exemplaar.
Stap 8: oogsten
Na ongeveer vijf dagen kan je de oesterzwammen oogsten. Dit doe je wanneer ze stoppen met groeien en langzaamaan beginnen uit te drogen. Geen paniek als je enkele drogere exemplaren hebt bij het oogsten. Die gooi je in een bakje water zodat ze zich weer vol vocht kunnen zuigen. Het oogsten doe je eenvoudig met een scherp mes. De hele tros snij je in één keer af. Gooi na de oogst je emmer niet meteen weg: soms krijg je een tweede oogst, dus het loont de moeite om even af te wachten.
Enkele aandachtspuntjes voor een goede paddenstoelenteelt
Een belangrijk aandachtspunt: let goed op dat er geen groene schimmel in je emmer groeit. Deze groene schimmel heet trichoderma en ken je ongetwijfeld als de schimmel die op rot fruit en groenten groeit. Trichoderma is de aartsvijand van oesterzwammen en kan je teelt doen mislukken. Geef deze schimmel geen kans door – tot en met stap 5 – de emmer zo weinig mogelijk open te doen. Behalve dan natuurlijk om je kweek vochtig genoeg te houden en aan te vullen met vers koffiegruis. Trichoderma groeit makkelijker op droog koffiegruis, dus het bevochtigen is heel belangrijk. Krijg je toch een groene schimmelvlek op je teelt? Dan kan je het er proberen uitscheppen met een proper lepeltje.
Veel succes met je oesterzwammenkweek. Het werkt heel bevredigend om je zwammen te zien groeien. Is het experiment mislukt? Geen enkel probleem: je bent van harte welkom bij ons in de winkel. Al onze paddenstoelen zijn ook biologisch geteeld!