Grasgevoerd vs. graangevoerd vlees: een groot verschil

Op het eerste zicht merk je er weinig van, maar de voeding die runderen aangeboden krijgen, maakt een groot verschil voor de biefstuk op ons bord. Niet alleen is ze een stuk gezonder, ook het milieu en onze smaakpapillen zijn dankbaar. Ontdek hoe grasvoeding blije koeien en ethisch vlees creëert.

Wat is grasgevoerd vlees precies?

Het meeste vlees dat je vandaag in de supermarkt vindt, komt van dieren die ‘krachtvoer’ te eten krijgen, zoals graan, soja en maïs. Zij brengen een groot deel van hun leven door in kleine stallen en krijgen vaak nog additieven, antibiotica en groeihormonen te slikken, om sneller vet te worden. Een koeienlichaam is dat van nature niet gewend. Het is dus niet verwonderlijk dat deze omstandigheden een negatief effect hebben op de gezondheid van het vlees.

Maar er is een alternatief: grasgevoerd vlees. Simpel gezegd is dat vlees van dieren die voornamelijk grazen op gras, maar er hangen nog enkele extra regels aan vast die een mooi leven garanderen voor de runderen, zoals de vrije uitloop in een sociale kudde en zeer beperkt slachten en bijvoeren. Grasgevoerd vlees is daarom de gezondste en gelukkigste keuze.

De voordelen van grasgevoerd vlees

  • Waarom is grasgevoerd vlees gezond?

Terwijl graangevoerd vlees een grote hoeveelheid onverzadigde vetten bevat – die de kans op aandoeningen vergroten – ligt dat percentage opmerkelijk lager in grasgevoerd vlees, net als het aantal calorieën. Bovendien bevat dit natuurvlees 2 tot 6 keer meer gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren. Die verkleinen het risico op hartziekten en verbeteren de bloedsuikerspiegel. En dat is nog niet alles: grasgevoerd vlees beschermt je ook beter tegen ziekten door de grote hoeveelheid antioxidanten en de kleinere hoeveelheid superbacteriën.

  • Waarom is grasgevoerd vlees ecologisch?

Een groot deel van de ecologische voetafdruk van vlees komt van de enorme hoeveelheid land en water die nodig is om graanvoer te telen en transporteren. Die milieukost valt weg als je een kudde runderen vrij laat grazen op gras dat er al is. Verder produceren grasgevoerde dieren ook minder methaan, waar het klimaat dankbaar voor is.

  • Waarom is grasgevoerd vlees ethisch verantwoord?

Gelukkige dieren leveren gezond vlees. Door goed te zorgen voor de runderen tijdens hun leven dragen we bij aan een meer ethische voedingsindustrie. Wanneer je vlees koopt met een officieel grasgevoerd-label, mag je er zeker van zijn dat de runderen zijn grootgebracht aan een natuurlijk tempo, zonder vetmesting of onnodige antibiotica, en aan eerlijke levensstandaarden, op maat van het dier.

Grasgevoerd vlees kopen voor jouw volgende maaltijd

Na dit artikel denk je misschien dat grasgevoerd vlees wel een luxeproduct moet zijn. Goed nieuws, je hoeft enkel het Natuurhuis binnen te stappen en de producten van Zorg & Natuur op te pikken. Wat begon als een verantwoorde begrazing van natuurgebieden, groeide al snel uit tot een bloeiende organisatie met verschillende kuddes. En daar moet nu eenmaal boventallig vee geslacht worden. Zo ontstond een uitgebreid aanbod van kwaliteitsvol, ethisch en duurzaam vlees – en dat proef je.

Promo’s van mei

Pak de koe bij de horens want in mei zijn er heel wat kortingen bij Het Natuurhuis. Vergeet zeker je klantenkaart niet mee te nemen.

Tot binnenkort!