Gezond zonnen? Dat doe je zo!

Nooit zonnebaden zonder zonnecrème

Een dagje strand, een wandeling met de hond of zelfs een lange autorit? Dan is het tijd voor zonnecrème. Want zoals je vast wel weet verhoogt langdurige blootstelling aan UV-straling je kans op huidkanker. Dus smeer veelvuldig (elke twee uur) en zoek op tijd de schaduw op.

Bovendien versnelt UVA-straling het natuurlijke verouderingsproces van de huid. Met de gekleurde zonnebrandcrème voor het gezicht van Dr. Hauschka bescherm je je gelaat op een natuurlijke manier tegen de zon. De formule geeft de lichte huid een zonnige teint en biedt bescherming met zonnefactor 30 op basis van minerale filters.

Tip: Combineer je je zonnecrème met andere verzorgingsproducten? Breng de zonnecrème dan laatst aan om het beschermende laagje zo min mogelijk te verstoren.

Voor het lichaam zijn we bij Het Natuurhuis fan van de zonnecrèmes van Aloe Pura: de rijke textuur smeert goed uit, laat geen witte waas achter en heeft een frisse geur. En door de aanwezigheid van biologische aloë vera werkt de crème ook kalmerend en vochtinbrengend.

Tip: Meng je dagcrème of bodylotion met een paar druppels Bronzing Fluid van Dr. Hauschka om je zonnige kleurtje extra te accentueren.

Bescherm je huid van binnenuit

Zonnecrème is een absolute must. Wil je jezelf daarbovenop nog meer beschermen? Een gezond voedingspatroon, vol verse groenten en fruit, bieden je huid bescherming van binnenuit.

UV-stralen verhogen de aanmaak van vrije radicalen: agressieve stoffen die oppervlakkige schade en zelfs DNA-schade kunnen aanrichten. Die activiteit noemt men oxidatieve stress. Een goed schild daartegen? Voeding die rijk is aan antioxidanten. Enkele voorbeelden:

  • Vitamine C: citrusvruchten, kiwi’s, bessen, aardbeien, spruiten, …
  • Lycopeen: rode vruchten en groenten zoals tomaten, watermeloen, grapefruit, guave, rode kool… En ook mango, wortels, …
  • Polyfenolen: bessen, appels, peren, prei, uien, broccoli, granen, zwarte en groene thee, …
  • Resveratrol: druiven (wel de pitjes opeten), blauwe bessen, pinda’s, pistachenoten, …

Ga je binnenkort op zonvakantie en wil je op een zo veilig mogelijke manier kleur krijgen? Drink vanaf twee weken voor je vertrek elke dag een groot glas wortelsap. Of neem het Betacaroteensupplement van Phytoreform: snel en gemakkelijk!

Lees ook: recept voor een zomerse salade rijk aan antioxidanten

Draag extra zorg voor je haar

Ook je haar krijgt het in de zomer hard te verduren. Het zoute zeewater of het chloor in het zwembad werkt uitdrogend, waardoor je punten sneller splijten en breken. Voorkom dat je haar het zee- of zwembadwater absorbeert en doorweek je lokken eerst onder de douche. Ook een paar druppels olie, bijvoorbeeld arganolie, doen wonderen.

Heb je gekleurd haar? Dan draag je best een hoed of sjaaltje om te voorkomen dat je kleur flets wordt.

Verzorg je haar na een dag zonne- en pootjebaden met een vochtinbrengend masker, zoals de Hair Food-maskers van Naturtint:

  • Purple Rice: hydrateert normaal tot droog haar en geeft glans
  • Quinoa: beschermt gekleurd haar en geeft glans
  • Chia: beschermt tegen milieuschade
  • Goji: revitaliseert ouder wordend haar

Eerste hulp bij zonnebrand

Ondanks je voorzichtigheid toch verbrand? Zoek direct de schaduw op en verkoel de huid met een natte handdoek of een verfrissende aftersunlotion zoals die van Aloe Pura. Ontstaan er blaren, prik ze dan niet door.

Drink ook voldoende water, zo’n twee liter per dag, om uitdrogingsverschijnselen zoals een droge mond en hoofdpijn te voorkomen. Fruitwater of ijsthee maken rehydrateren extra aantrekkelijk.

Lees ook: creatief met kraantjeswater