Frisse lucht in huis

Natuurlijk is het eerste wat je doet best je omgeving goed ventileren. Zo voorzie je je kamer niet alleen van nieuwe lucht, maar ook van zuurstof. Volgens research zou dat het best elke twee uur even zijn. Wanneer dat niet lukt, schakel je essentiële oliën in.

 

Wat is essentiële olie?

Etherische of essentiële olie is een mengsel van aromatische moleculen uit plantmateriaal, dat sterk ruikt naar die plant. Hoewel we deze mengsels ‘olie’ noemen, bevatten ze geen vet. Op kamertemperatuur zijn ze vloeibaar, maar ze verdampen snel bij verhitting. Wat meer is, essentiële oliën kunnen bacteriën, schimmels en virussen onschadelijk maken. Ze dringen namelijk gemakkelijk, omdat ze zo klein zijn, het celmembraan binnen en beïnvloeden de stofwisseling in de cel.

 

Deze oliën werken het best

De oliën die je lucht het best zuiveren zijn die met lichte moleculen. Zo verdampen en verspreiden ze zich snel. Alle oliën uit de dennen- en citrusfamilie hebben een antiseptische werking en komen hiervoor in aanmerking. Bijvoorbeeld pompelmoes of grove den

Andere actieve oliën die bacteriën bestrijden zijn bergbonenkruid, oregano en kruidnagel. Deze bevatten namelijk een hoog gehalte fenolen, wat bijna hetzelfde effect heeft als een ontsmettingsmiddel met formaldehyde. Ook Tea Tree is een goede keuze.

 

De beste verstuivers

Waarom een verstuiver als je ook gewoon wat druppels op je zakdoek kan doen? Een goede verstuiver vernevelt de olie zeer fijn en verspreidt die zo sneller in de ruimte. Verstuivers brengen daarnaast ook nog eens extra vocht in de lucht, zodat die niet uitgedroogd geraakt. Het Natuurhuis heeft een groot assortiment aan verdampers, maar dit zijn onze favorieten; Pilou – speciaal voor baby’s, Lilien – de designversie en Drop – de betaalbare optie van Physalis.