Eropuit in de achtertuin: 11 staycation tips in ’t Stad

1) Op wereldreis door Antwerpen

Antwerpen is een smeltkroes van culturen en dat zie je ook in het straatbeeld. Denk maar aan China Town, de joodse wijk of de Afrikaanse savanne in de zoo. Je hoeft dus niet ver te gaan om op wereldreis te trekken. Jouw staycation begint in Antwerpen.

 

2) Cultureel proeven op de exotische markt

Dit jaar geen verre reizen naar exotische bestemmingen? Geen probleem! Iedere zaterdag kan je in de omgeving van de Oudevaartplaats en het Theaterplein terecht voor een exotische markt. Proef er van lokale lekkernijen en tal van zuiderse specialiteiten!

Iedere zaterdag van 8 tot 16 uur

 

3) Wandeling onder de bomen

Niets zo leuk dan de beentjes eens los te gooien in één van de Antwerpse bossen, toch? Ga eens wandelen in Wolvenberg, het enige natuurgebied in ’t Stad, gelegen op een boogscheut van het station van Berchem. Nog meer mooie wandelbossen in de buurt? Lees onze blog over dé 8 parels voor de ultieme herfstwandeling nog eens. Ook leuk in de zomer, hoor!

 

4) Vogelspotten in de Opstalvallei

Verrekijkers in de aanslag… geen bossen in de Opstalvallei, maar wel veel water, groen én vogels. Vanuit de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over het gebied en spot je misschien wel de rietzanger, krakeend, kuifeend, geoorde fuut, lepelaar en roerdomp!

Klik hier voor meer informatie

 

5) Op ontdekking in een wereldhaven

De haven van Antwerpen verbindt de stad met de rest van de wereld en ligt gewoon in onze achtertuin! Te voet of per fiets? Neem DeWaterbus voor een tochtje op de Schelde van A naar B en geef je ogen de kost terwijl je door het havengebied cruist. Er zijn ook verschillende rederijen die rondvaarten organiseren en je meenemen naar plekjes in de haven waar je anders nooit komt. In het MAS kan je ook het havenpaviljoen bezoeken voor een educatief avontuur voor jong en oud.

https://www.portofantwerp.com/nl/rondvaarten

https://www.dewaterbus.be/

 

6) Beleef “the American Dream”

Tussen 1873 en 1934 gingen ongeveer twee miljoen fortuinzoekers hun dromen achterna door een van de stoomschepen van Red Star Line te nemen naar Amerika en Canada. En die trip naar de nieuwe wereld begon voor veel mensen in een havenloods in Antwerpen. Beleef de spannende verhalen van de grote oversteek in het Red Star Line Museum.

https://www.redstarline.be/

 

7) De zon zien zakken in de Schelde

Genieten van de ultieme zonsondergang? Dat is nergens mooier dan aan onze eigen Schelde, natuurlijk! Aan de Sloepenweg werd er zelfs een tribune neergepoot zodat je niks van het spektakel hoeft te missen. Nog op ’t Eilandje, in het Droogdokkenpark, heb je een uitstekend zicht op de zakkende zon vanop één van de vele bankjes op de Belvédère.

 

8) Ravotten met de allerkleinsten

Wie in Antwerpen woont heeft waarschijnlijk een speeltuin in de buurt. Een van de mooiste bevindt zich in Het Rivierenhof. Naast prachtige toestellen om je helemaal op uit te leven, is er ook een spannend doolhof met in het midden een uitkijktoren vanwaar je een uitzicht krijgt over het park. Ook in het Stadspark, Park Spoor Noord of in Hof van Leysen kunnen kinderen (en ouders) genieten van een gezellig stukje groen.

Klik hier voor alle informatie over speelpleinen in Antwerpen.

 

9) Afkoelen onder de grond

Is het weer wat aan de warme kant? Kies dan voor een leuke en leerrijke activiteit in een constante temperatuur van 15°C. Ontdek de Ruien, een ondergronds stelsel van natuurlijke en uitgegraven waterwegen dat sinds de middeleeuwen de stad van water voorzag. Onthul de geheimen van dit stukje geschiedenis aan de hand van een interactief bezoek.

https://ruien.be/

 

10) Uniek stukje groen in centrum Antwerpen

De kleurrijke weelde van de natuur, wie houdt daar nu niet van? Bezoek eens de Plantentuin aan de Leopoldstraat! Hier vind je tal van uitzonderlijke planten en kruiden. In de serre kan je een grote verzameling cactussen en uitheemse planten bezichtigen. En dat allemaal voor de democratische prijs van nul euro.

https://www.visitantwerpen.be/nl/parken/botanische-tuin

 

11) Culinair genieten van planten

Antwerpen telt honderden zaken waar je gezellig kunt genieten van zowel lokale als exotische culinaire pareltjes. Ben je vegetariër of vegan, of wil je gewoon eens genieten van een plant-based keuken? Lees dan nog eens deze blog waarin wij onze favoriete plekjes in ’t stad uit de doeken hebben gedaan.

https://hetnatuurhuis.be/blog/de-5-beste-vegan-vegetarische-hotspots-t-stad

 

Nog meer ontdekken wat er deze zomer in Antwerpen te doen is? Je vindt het hier: https://www.antwerpenstraalt.be/

Hou er natuurlijk wel rekening mee dat er op vele locaties maatregelen van kracht zijn of je op voorhand tickets moet bestellen. Controleer best even voor je eropuit trekt!