Verminder je vleesconsumptie
We vallen meteen maar met de deur in huis. Eet minder vlees, zo simpel kan een eerste stap zijn. Vooraleer je nu denkt je favoriete frituur voor eeuwig vaarwel te moeten zeggen, vlees op tijd en stond is oké. Meer dan oké, zelfs. Maar de balans in je voedingspatroon verschuiven naar groenten en fruit? Dan leef je gezonder en verminder je je ecologische voetafdruk. Anno 2021 zijn er gelukkig ook veel plantaardige alternatieven (ook wel ‘vleesvervangers’ genoemd) beschikbaar. Ze smaken naar vlees, lijken er erg hard op en zelfs de textuur komt héél dicht in de buurt. Amper een verschil te zien!
Als je zo je eetgewoonten al kan aanpassen, dan is een tussentijdse steak geen schande. Sterker nog, een gevarieerd dieet heeft je nog het meest te bieden.
Let op voedselverspilling
Voedsel weggooien omdat je toevallig te veel hebt gekocht? Dat mag eigenlijk nooit een optie zijn. Denk er maar eens over na; wat zou je met die overschotten kunnen doen? Je kan ze bewaren om de volgende dag een nieuw gerecht mee te maken. Of je geeft ze weg aan iemand die er nog wel van kan eten. Dat kan een vriend, familielid of buur zijn, of één van de vele liefdadigheidsorganisaties die er veel goeds mee doen. En wie weet kan je ze zelfs alsnog koud bewaren? Voedselverspilling dient – met alle honger in de wereld – niemand.
Neem de fiets
De Vlaming is verknocht aan z’n auto. Tuurlijk, het is vaak sneller en je legt er moeiteloos langere afstanden mee af. Is het daarom ook noodzakelijk om de vierwieler voor zelfs de kleinste boodschap uit de garage te halen? Probeer kleine afstanden vaker op de fiets af te leggen. Of dat nu voor de bakker, de bomma of gewoon de buitenlucht is. Zelfs als je jezelf niet als een sportieve ziel ziet, zijn er oplossingen. Denk aan deelfietsen, elektrische fietsen die de kilometers toch wat makkelijker maken en speciale fietskledij voor in de regen. Je zal zien, het is zó een vaste gewoonte.
Koop verantwoord
Veel producten worden gemaakt op manieren die schadelijk zijn voor het milieu. Of het nu om voedsel, make-up of huishoudproducten gaat. Dat we die toch kopen is zelden een kwestie van kwade wil, we hebben het gewoon altijd zo gedaan! De afgelopen jaren zijn er veel ‘alternatieve’ merken op de markt gekomen die vasthouden aan verantwoorde productieprocessen en fair-trade commitment. Denk maar aan vleesvervangers (daar zijn ze weer) en biologisch snoep maar ook ecologisch verantwoorde elektro-apparatuur. Daarvoor is het aangeraden altijd goed naar de labels van producten te kijken om te weten met welk segment je te maken hebt. Vroeger stonden ‘bio’ en ‘eco’ vaak synoniem met ‘duurder’ maar ook dat valt inmiddels mee, dankzij de groei van het bio-aanbod.
Extra tips:
– Let op je energieverbruik
– Scheid je afval
– Gebruik herbruikbare zakken in plaats van plastic exemplaren
– Neem minder snel het vliegtuig
– Koop tweedehands kleding
Zo, nu weet je alles voor de eerste stapjes richting duurzamer leven. Volg je eigen tempo en voel je niet schuldig als je niet alle puntjes kan afvinken. Dat komt nog wel eens. Tot dan maakt elke verandering een wereld van verschil. Voor jou én het milieu.