De Drie Wilgen: Belgische pionier in biologische fruitsappen

Jonge ondernemer aan de slag in grootvaders boomgaard

De bezieler van De Drie Wilgen is Jan Hellemans. In de buurt is hij (nog steeds) bekend als Jan Sap. Wij legden ons oor te luisteren om zijn bijzondere verhaal te horen. “Mijn grootvader had een grote boomgaard geplant in onze tuin,” gaat Jan van start, “het fruit daarvan plukte ik als tiener. Ik had mijn eigen winkeltje gestart door op straat een bordje te zetten met ‘appelen en peren te koop’. De buren waren mijn klanten.” 

Bij een boomgaard moet je rekening houden dat er heel wat fruit niet geschikt is voor verkoop. “Het fruit dat van de boom was gevallen, kon door valschade niet meer verkocht worden. Het geluk was dat mijn vader een sapcentrifuge had gekocht om appelwijn te maken. Met dit toestel maakte ik ook mijn appel- en perensappen van het fruit dat ik niet kon verkopen. Dit is de officieuze start van De Drie Wilgen.” 

Het officiële startsein werd in 1983 gegeven. Het idee om op te schalen, begon te rijpen toen er in de buurt in Broechem een perserij de deuren opende. “Daar kon je jouw oogst binnenbrengen. Hoe groter de oogst, hoe meer liter sap je terugkreeg. Het enige waarmee je rekening moest houden, waren de lonen om het sap te persen en te bottelen. Nadat zij ons biologische sap hadden gebotteld, hoefden wij enkel nog ons etiket op de fles te kleven.”

 

De Drie Wilgen

Vers van de (biologische) pers

Jan was – net als wij – altijd heel erg biominded: hij had tuinbouwschool gevolgd, maar hield er niet van om zijn teelten te besproeien. Hij wilde de natuur zoveel mogelijk zijn werk laten doen. “In de gangbare fruitteelt wordt er gemiddeld een twintigtal keer gesproeid met chemische bestrijdingsmiddelen. Dat heeft een enorm effect op de biodiversiteit in je boomgaard. In een biologische boomgaard heb je ongelooflijk veel insecten en vogels die voor een ecologisch evenwicht zorgen. De vogels eten de schadelijke insecten van je teelt op, zodat je minder last hebt van plagen én van ziektes in je boomgaard. Daardoor kan je rekenen op een mooie oogst, zonder dat je het fruit hoeft te besproeien,” vertelt Jan. Het appelsap van De Drie Wilgen is dus helemaal biologisch geteeld en versgeperst.

Bij De Drie Wilgen verkiezen ze ook te werken met korte keten, een ander gedachtegoed waar we bij Het Natuurhuis een parallel trekken. Jan licht deze keuze toe: “we zouden een stuk goedkoper produceren met fruit uit Duitsland of Oost-Europa. Daar is het totale kostenplaatje om te telen gewoon goedkoper. Het is een bewuste keuze: we moedigen het aan als fruittelers van bij ons de ommezwaai maken biologisch telen. En biologisch telen, kost nu eenmaal meer.” Een eerlijke prijs voor eerlijke arbeid, daar hebben we bij Het Natuurhuis alvast geen bezwaar tegen. 

Succesrecept voor een heerlijk verfrissend fruitsap

Wanneer we vragen naar het succesrecept voor een heerlijk appelsap, deelt Jan dit met plezier. “Het is belangrijk om verschillende appelsoorten te combineren. Er zijn zuurdere en zoetere varianten. De juiste varianten combineren met elkaar, zorgt voor een geweldige smaak.” Om die reden is hij heel gepassioneerd over oude hoogstamrassen om appels en peren te telen. “Die oude rassen smaken wat zuurder. Vroeger waren hoogstamboomgaarden overvloedig aanwezig in België, maar dat aantal is sinds 2000 enorm geslonken.” 

Tegenwoordig komt er weer meer aandacht naar hoogstamrassen in de fruitteelt, mede dankzij de Nationale Boomgaardstichting. Dit is een VZW actief in het in stand houden van oude appel-, peren- en andere fruitrassen. Dit is belangrijk, want die bomen wortelen dieper in de bodem waardoor ze zorgen voor een gezondere bodem. Dit maakt deze bomen ook meer bestand tegen ziektes. Plus die hoge fruitbomen ogen ook erg mooi in ons vlakke landschap.

De oogsten van laagstam fruitteelt smaken zoeter. Professionele kwekers werken liefst met dit soort appel- en perenbomen, omdat het makkelijker te oogsten is: je hebt geen ladder nodig om het fruit te plukken. Daarnaast eten volwassenen en kinderen tegenwoordig liever een zoete appel. Het is echter zo wanneer je een zoete en een zure appel mixt in appelsap, je een veel rijkere smaak krijgt. Dat bewijs proef je wanneer je een sapje drinkt van De Drie Wilgen. Voor de meeste van hun sappen gebruiken ze de appel als natuurlijk zoete basis gecombineerd met andere fruitsoorten. Voor de meer tropische vruchten wordt soms gebruik gemaakt van een concentraat, dit staat telkens helder vermeld op het etiket. Kom zeker eens langs onze winkel om hun geweldige assortiment biologisch geteelde sappen te ontdekken

 

De Drie Wilgen