Bloemen om op te eten

 

1. Oost-Indische kers

 

  • Uitzicht: een rijkbloeiende, eenjarige slingerplant waarvan zowel de bladeren als bloemen eetbaar zijn. De kleur van de decoratieve blaadjes varieert van geel tot oranjerood.
  • Smaak: zoet en peperachtig.
  • Lekker als pittige garnering bij salades. De zaadjes kan je inleggen om kappertjes van te maken. 

 

2. Viooltjes

 

  • Uitzicht: bloeirijke plant van zo’n 25 cm groot met vijf kelkblaadjes die paars, blauw, geel en wit van kleur kunnen zijn. 
  • Smaak: zeer mild.
  • Lekker als garnering bij gebak zoals kaastaart met bosbes.

 

3. Vlierbloesem

 

  • Uitzicht: de Vlier is een tot vijf meter hoge heerser of boom. Zijn bloesem heeft een roomwitte kleur en een sterk aromatische geur. 
  • Smaak: zoet en fruitig.
  • Lekker als siroop, verfrissende drankjes als limonade of gin en als kruidenthee. 

 

4. Goudsbloem

 

  • Uitzicht: Plant die tot 50 cm groot kan worden met vrolijke oranjegele bloemen. 
  • Smaak: kruidig en peperachtig.
  • Lekker als pittige garnering bij pizza’s, maar ook bij rijst, vis- en vleessoepen en bij zachte kazen zeer aanbevolen.

 

5. Rozenblad

 

  • Uitzicht: jullie weten wel hoe rozenblaadjes eruit zien. Toch niet? Dan hebben we een filmtip voor jou: American Beauty! 
  • Smaak: zeer subtiel. De rode, geurende rozen geven het meeste smaak.
  • Lekker bij icetea, koekjes en gebak, maar ook in salades. Rozenwater wordt vaak gebruikt om gerechten te ‘parfumeren.’

 

Lekker wildplukken of toch niet?

 

Wildplukken is in principe verboden. Bovendien kan het schadelijk zijn voor je gezondheid, want niet alle bloemblaadjes zijn natuurlijk eetbaar. Bloemen kunnen ook bezoedeld zijn door uitlaatgassen of gewasbeschermingsmiddelen. Je kan dus best biologische zaden kopen of naar je groenteboer gaan voor je eetbare bloemen