Keltisch zeezout, ben jij er ook zo wild van?


Terecht! Het smaakt niet alleen lekker, dankzij het unieke zoutwinningsproces heeft deze zoutsoort ook verschillende gezonde voordelen. We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout vind je in twee varianten: als grijzig grof zout of als wit tafelzout (fleur de sel). Het is iets vochtiger dan geraffineerd tafelzout en zit bomvol gezonde mineralen. Daardoor heeft dit zout een volle smaak met ook zoet- en bittertinten, en verschillende voordelen voor je huid. Het is dus een geliefde gast in de keuken én in huidverzorging, bijvoorbeeld als badzout of ingrediënt voor gezichtsmaskers. Zijn unieke samenstelling heeft het Keltisch zout te danken aan de zoutpannen van de Guérandestreek, aan de kust van het Franse Bretagne, waar het geoogst wordt volgens een tweeduizend jaar oude methode.

Het eeuwenoude ontginngingsproces

Keltisch zeezout heeft zijn naam niet gestolen, want die verwijst naar het meer dan 2000 jaar oude Keltische ontginningsproces dat ook vandaag nog gebruikt wordt. Een slim systeem van kanalen leidt het Atlantische Oceaanwater naar kleimoerassen, waar het twee weken lang van het ene naar het andere moeras stroomt. De kleimoerassen zuiveren en neutraliseren het water, waardoor Keltisch zout een zeer laag natriumgehalte heeft. Bovendien geeft de doorstroming het zout allerlei mineralen mee – wat je kan zien aan de grijzige kleur.

Na deze twee weken komt het water in een ontginngingsbassin terecht. Het water verdampt daar met de zonnestralen, waardoor enkel de zoutkristallen achterblijven. Die worden met de hand geoogst en niet verder behandeld, zodat de mineralenstructuur volledig intact blijft. Dat maakt het een van de gezondste zoutsoorten.

Keltisch zeezout vs. bewerkt zout

Zout is een belangrijke stof voor ons lichaam.

  • Zout helpt ons vochtgehalte balanceren,
  • onze voeding te verteren,
  • onze spieren te ontspannen,
  • en onze zenuwen te verzorgen.

Allemaal goede zaken, maar tegenwoordig zelfs iets te veel. Onze dagelijkse voeding zit namelijk vol zout – en ook nog eens bewerkt zout. Naast een hoog percentage natrium en chloride vind je er geen andere mineralen en spoorelementen in terug. 

Overmatig zout gebruiken is nooit een goed idee voor je gezondheid, maar met zijn uitgebreide samenstelling van mineralen – zoals magnesium, calcium, kalium en zink – is Keltisch zout is een prachtig, natuurlijk alternatief. 


Ontdek ons aanbod Keltisch zeezout in het Natuurhuis.