Buddha bowl met wilde rijst en geroosterde pompoen

Ben je al in herfstmodus maar wil je toch nog wat nazomervibes op je bord? Dan is een ‘Buddha bowl’ de perfecte oplossing! Er zijn eigenlijk geen regels voor de perfecte bowl: je bouwt ‘m op uit een combinatie van jouw lievelingsingrediënten.

Buddha Bowl with pumpkin and wild rice

Ingredients

  • 1 kleine butternut pompoen
  • 2 porties wilde rijst
  • 1 komkommer
  • 1/2 rode kool
  • handvol pindanoten
  • handvol chia- en lijnzaad
  • handvol salie
  • handvol waterkers
  • 50 ml kokosmelk
  • 50 ml tahini
  • 50 ml water
  • 2 eetlepels citroensap of appelazijn
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 eetlepel eedoornsiroop
  • 1 theelepel kurkuma
  • peper en zout

Stappen

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd de pompoen ondertussen in rondjes van 2 cm dik, leg ze op een bakplaat en besprenkel met flink wat olijfolie, peper, zout en kruiden naar keuze zoals komijnzaad of paprika. Bak de schijfjes een 25tal minuten tot ze lekker knapperig zijn.

    TIP: ook lekker met zoete aardappel of bloemkool in plaats van pompoen.

  2. Kook ondertussen de wilde rijst met wat zout en snijd de overige groentjes: versnipper de rode kool in de keukenmachine, snijd de komkommer in schijfjes, pluk en was een handvol salie en waterkers.

    TIP: de rijst kan je vervangen door bulgur, quinoa of zelfs noodles. Ook avocado, baby spinazie en boerenkool zijn een lekker alternatief.

  3. Meng de kokosmelk, tahini, water, citroensap of azijn, knoflook, siroop, kurkuma en een snuifje zout heel goed in een kleine kom. Zet opzij tot je de dressing nodig hebt.
  4. Begin nu met de opbouw van je bowl: leg eerst een basis wilde rijst in de helft van je kom. De andere helft vul je met komkommer en rode kool. Leg daarbovenop de geroosterde pompoen en bestrooi met de noten, zaden en flink wat dressing. Werk af met salie en waterkers en kruiding naar wens.
Delen: