Wat staat er op het aperitiefmenu?
- Pitachips met drie overheerlijke dipsauzen: maistapenade, artisjok – witte bonen hummus en erwtjes – munt hummus.
- Gyoza: Japanse dumplings met een sappige vulling.
- Mungbonen blinis met zeewiersla.
- Een vegan bladerdeeghapje met venkel.
- Aperitiefcocktails: met en zonder alcohol.
Pitachips met dips
Het klassieke beeld van een apéro kent iedereen: broodstengels op tafel met enkele dips waartussen je kan kiezen. Onze apéro start gelijkaardig, buiten dat we de klassieke broodstengels vervangen door zelfgemaakte pitachips. Die serveren we met drie overheerlijke dipsauzen: maistapenade, artisjok – witte bonen hummus en erwtjes – munt hummus.
De pitachips
Benodigdheden:
- 4 spelt pitabroodjes van het merk Florentin (in 6 driehoekjes gesneden)
- 6 el olijfolie
- Flinke snuif kruidenzout
Verwarm eerst de oven voor op 180°C. Vervolgens meng je de pitadriehoekjes met de olie en het kruidenzout. Spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 12 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
De maistapenade
Benodigdheden:
- 300 g maïskorrels (Van een gegrilde/gestoomde kolf of uit een potje)
- 50 g neutrale olie (rijst- of ontgeurde zonnebloemolie)
- Sap van 1 citroen
- 60 g witte miso
- 80 g geroosterde cashewnoten van YOUR ORGANIC NATURE
- 3 teentjes look
- ½ tl kruidenzout van A. Vogel Herbamare.
- ¼ tl fijn wit zeezout
Voeg alle ingrediënten samen en mix tot een lekkere tapenade. De liefhebbers van pikant kunnen een extra snuifje Cayennepeper toevoegen.
De artisjok – witte bonen hummus
Benodigdheden:
- 1 potje gegrilde gemarineerde artisjokharten van het merk Greenage
- 1/2 blik gekookte witte bonen
- Snuifje peper
- Eventueel vers citroensap
Voeg alle ingrediënten samen en mix tot een smeuïge hummus
De erwtjes – munt hummus
Benodigdheden:
- 200 g diepvrieserwtjes van het merk Natural Cool
- 3 el kookvocht van de erwtjes
- Klein handjevol verse munt
- 2 tl witte tahin van het merk Horizon
- 1 teentje look (geplet en fijngesneden)
- ½ tot 1 tl kruidenzout
- 3-5 tl neutrale olie (rijst- of ontgeurde zonnebloemolie)
- 1 ½ el versgeperst citroensap
Kook de erwtjes 5 minuten in licht gezouten water. Giet de erwtjes af en mix ze met de overige ingrediënten in een blender of mixbeker tot een heerlijke hummus.
Wil je liever helemaal geen brood of crackers op tafel toveren, dan kan je perfect kiezen voor grof gesneden groenten als dipmedium. Kies voor wortels, komkommer, bloemkool of koolrabi. Rauwe koolrabi smaakt gelijkaardig als radijs, maar iets zoeter en minder scherp. Wanneer je groenten zijn gesneden, serveer je die – bij voorkeur – in een mooi glas of een leuke schaaltje.
Gyoza: Japanse dumplings met een sappige vulling
Ken je Gyoza al? Voor dit heerlijke aperitiefje nemen we je mee naar de andere kant van de wereld: Japan. Het zijn kleine gevulde deegpakketjes – ofwel dumplings – die gemaakt zijn van tarwemeel met een sappige koolvulling.
De vulling
Benodigdheden:
- 200 g Chinese kool
- 1 tl fijn wit zeezout
- 10 g gedroogde shiitake (geweekt, harde steeltjes verwijderd en fijngesneden)
- 1 rode ui (gesnipperd)
- 3 cm gember (geraspt)
- 1 teentje knoflook (geplet en fijngesneden)
- 2 el shoyu van het merk TerraSana
- 2 el mirin van het merk TerraSana
- 1 el sesamolie van het merk Emile Noel
Overige ingrediënten
- Yuzu ponzu saus (van het merk Clearspring)
- 25 wonton velletjes (uit de diepvries van de Chinese supermarkt)
- 1 el sesamolie
- 100 ml water
Hak de koolbladeren grof, meng met het zout en kneed alles goed samen. Laat vervolgens 10 minuten rusten. Knijp het vocht eruit en snijd de bladeren heel fijn. Meng de kool met de overige ingrediënten voor de vulling.
Leg de wonton velletjes open op je werkblad. In het midden van elk velletje leg je 1 tl van de vulling. Bevochtig de rand van elk velletje rondom en vouw ze dicht. Let erop dat je alle lucht er goed uitduwt en dat de randen dichtkleven. Knijp en vouw ze tenslotte stevig dicht.
Verwarm de sesamolie in de pan en bak de gyoza op een middelhoog vuur goudbruin aan beide kanten. Voeg 100 ml water toe en laat nog 5 à 10 minuten stomen onder een gesloten deksel.
Laat overtollig vocht verdampen en serveer ze warm, glanzend en knapperig en met de yuzu ponzu saus!
Mungbonen blinis met zeewiersla
Als volgende hapje serveren we mungbonen. Dit zijn licht verteerbare bonen die tegelijk super voedzaam zijn. Deze presenteren we op een blini in combinatie met zeewiersla. Hoe je deze lekkernij maakt, lees je hier.
De blini
Benodigdheden:
- 100 g mungbonen (1 nacht geweekt in koud water)
- 1 cm gember (geraspt)
- Snuifje fijn wit zeezout
- 5 el sesamolie
Giet de mungbonen af en mix ze met de geraspte gember en een snuifje zout tot je een deeg krijgt dat de consistentie heeft van een dik pannenkoekenbeslag. Verwarm vervolgens de olie in een pannetje met een gezonde anti-aanbaklaag. Doe er kleine lepeltjes beslag in op voldoende afstand van elkaar en laat ongeveer 1 à 2 minuten bakken aan elke kant.
De veganaise
Benodigdheden:
- 3 el kikkererwtenkookvocht, oftewel aquafaba
- ½ tl mosterd
- ½ tl kruidenzout
- 180 ml ontgeurde zonnebloemolie
Doe de eerste 3 ingrediënten in een smalle mixbeker, zet je staafmixer op de bodem van de mixbeker en begin te mengen terwijl je een op- en neergaande beweging maakt. Voeg tegelijkertijd de olie in een dun straaltje toe. Het resultaat is een stevige veganaise, die nog steviger wordt als je hem een half uurtje in de ijskast zet.
De ‘salsa’
Benodigdheden:
- 1 sjalot
- 6 g mix de algas (van het merk La Patrona)
- Zeste van 1 citroen
- 1 à 2 el citroensap
- 15 cl water
- 2 el tamari
- 1 koffielepel rijststroop van het merk Lima
Meng alle ingrediënten en laat 10 minuten wellen.
De afwerking
Benodigdheden:
- Roze radijsscheutjes
Hoe presenteer je deze lekkernij? Besmeer de blini met een laagje veganaise. Leg er een laagje salsa op en werk af met de roze radijsscheutjes. Smakelijk!
Een vegan bladerdeeghapje met venkel
Als er een populariteitswedstrijd onder hapjes bestond, vermoeden we dat ovenhapjes de onbetwiste nummer één zouden zijn. Iedereen houdt van ovenhapjes! Omdat we de liefde voor ovenhapjes zo breed mogelijk willen delen, kozen we voor een vegan bladerdeeghapje.
De vulling
Benodigdheden:
- 4 el sesamolie
- 1 ui (fijngesneden)
- 100 g venkel (in fijne blokjes)
- 2 teentjes look (geplet)
- 200 g gerookte tofu (verkruimeld)
- 5 el fijngesneden verse dille
- 4 el fijngesneden bieslook
- Flinke snuif zwarte peper
- 2 el citroensap + zeste van 1 citroen
- 4 tl mix de algas (gedroogde zeewiervlokken van het merk ‘La Patrona’)
- 4 el haverroom
- Kruidenzout
Het bladerdeeg
Benodigdheden:
- 1 doosje vierkante vegan diepvries bladerdeeg vellen van het merk Moin
- 1 el sojaroom
Leg het diepvries vegan bladerdeeg een halve dag op voorhand in de ijskast. Op die manier kunnen ze mooi ontdooien voor je ermee moet werken. Verwarm vervolgens de olie en sauteer de ui en de venkel op middelmatig vuur gedurende enkele minuten. Voeg de look en de verkruimelde tofu toe. Meng goed en bak gedurende 1 minuut. Voeg de kruiden, de peper, het citroensap en het zeewier toe. Blus met de haverroom en laat nog 2 minuten sudderen.
Verwarm de oven voor op 160°C. Snijd de vierkante bladerdeegplakjes in 4 gelijke kleinere vierkantjes en vul deze telkens met een flinke theelepel van de vulling. Plooi de hoekjes naar het midden om mooie pakketjes te vormen. Besmeer de pakketjes lichtjes met wat sojaroom met een kwastje. Zet de vegan bladerdeeghapjes 15 minuten in de oven of tot ze mooi krokant zijn.
Aperitief: eentje met alcohol of liever alcoholvrij?
We hebben het beste tot het einde bewaard: de aperitiefcocktails. Veel cocktails bevatten limoen of citroen, dus geven we je graag enkele gouden tips mee hoe je het maximum uit deze citrusvruchten kan halen. Voor je een limoen of citroen snijdt, rol je die best een aantal keer over je aanrecht terwijl je wat druk op je hand zet. Door de druk komen de sappen al goed vrij, waardoor die extra sappig in je cocktail terechtkomt. Wanneer je limoenen of citroenen stampt met een cocktailstamper, mag je niet draaien met je stamper. De truc is van rechtdoor naar beneden te drukken. Waarom? Wanneer je met je cocktailstamper draait, kneus je de schil van je citrusvruchten waardoor er een bittere smaak vrijkomt.
- NONA passion Spritz: Neem een maatbeker en doe daarin 10 cl NONA Spritz, 10cl passievruchtensap, 20 cl bitter lemon en 20 cl bruiswater. Kneus enkele muntblaadjes en voeg die ook toe. Ten slotte voeg je het sap van een limoen toe. Neem een verse passievrucht en schep een laagje pitjes over de bodem van je glazen. Doe ijs in de glazen en voeg de inhoud van je maatbeker toe.
- Ingo: Dit is eigenlijk een Hugo, maar dan met gember. Neem een cocktailglas met ijs en voeg 20 ml gembersiroop met 120 ml prosecco toe. Meng er enkele blaadjes munt en 2 schijfjes limoen onder. Werk af met een scheutje bruiswater. Wil je liever een non-alcoholische variant? Je kan deze ook maken met onze non-alcoholische cava van NOA.
- Gin-Tonic met pompelmoes en tijm: Schil met een dunschiller een drietal slierten van een komkommer. Meng 5 cl Gin premium van Biostilla met 10 cl roze pompelmoes sap en 20 cl tonic. Voeg enkele ijsblokken, 2 à 3 takjes tijm en je komkommerslierten toe.
Nog een gouden tip voor de perfecte cocktails: maak de ijsblokken van gedestilleerd water. Je krijgt zuivere, heldere ijsblokken die direct extra allure aan je cocktail toevoegen.
Wij wensen je alvast een prachtige kroning tot aperitiefkoning(in) toe. Geniet van de voorbereidingen van de feesten, laat stress je niet kisten en maak het jezelf niet moeilijker dan het hoeft te zijn. En wees gerust: mochten je recepten mislukken, dan ben je altijd welkom aan onze verstoog om snel wat lekkers in huis te halen. Wij vertellen het niemand dat je ze niet zelf hebt gemaakt. Pinky swear!