Wat is aarden en waarom is het zo’n goede gewoonte?

Aarden klinkt misschien als een zweverig gebeuren, maar dat is het allerminst. Contact maken met de aarde en de natuur zorgt niet alleen voor een welverdiend rustmoment, maar brengt je ook bewezen gezondheidsvoordelen op lange termijn. Met enkele eenvoudige technieken maak jij elke dag een momentje vrij voor Moeder Aarde en jouw interne stabiliteit.

Wat is aarden?

Bij aarden denk je waarschijnlijk meteen aan elektriciteit. In die systemen vloeit de overtollige spanning weg naar een pin in de aarde, zodat die ongevaarlijk wordt. Bij mensen gaat het ook zo. Aarden is eigenlijk niet meer dan even contact maken met de aarde wanneer het allemaal teveel wordt of, liever nog, preventief. 

Dat kan je zowel fysiek als psychologisch doen en beide brengen bewezen voordelen mee. Zeker in onze moderne wereld, waar lagen beton het contact beperken met onze liefste Moeder Aarde, is het belangrijk om tijd te maken om jezelf te gronden.

Waarom is aarden zo belangrijk?

Je hoeft geen spirituele specialist te zijn om de kracht van aarden te voelen. Want eigenlijk weten we allemaal – van doorwinterde yogi’s tot boekhouders – dat tijd doorbrengen in de natuur ons goed doet. Aarden brengt je hoofd en lichaam weer op één lijn en zorgt ervoor dat we weer met onze aandacht in het hier-en-nu komen. Dan vloeien stress en emoties vanzelf weer weg. Als je niet geaard bent, blijf je die spanningen vasthouden, met lichamelijke en geestelijke klachten tot gevolg. En niet alleen je stressniveau zal je dankbaar zijn, ook je energie, je zenuwstelsel, je slaapritme en je gemoed zullen door regelmatig te aarden snel een grotere rust voelen.

Aarden is de beste ontzuring

Aarden heeft trouwens een wetenschappelijke basis. Ons dieet en onze levensstijl is een stuk zuurder geworden dan die van onze voorouders, en dat is niet ideaal voor onze gezondheid. Als we niet tijdig ontzuren kunnen we op lange termijn last krijgen van vermoeidheid, gespannen gewrichten en ontstekingen. Gelukkig kan aarden je ook daarbij helpen. 

Contact maken met de aarde kan namelijk de PH-waarde van je bloed veranderen. PH is een elektrische spanning die door ons lichaam loopt. Wanneer je de aardoppervlakte aanraakt, is er een uitwisseling van die elektrische spanning en geven we onze lading af. Als gevolg wordt onze bloedspiegel meer basis en minder acidisch en dat is beter voor onze gezondheid. Want ziektes gedijen nu eenmaal slecht in een lichaam met een lage zuurtegraad.

5 tips en oefeningen om te aarden

Elke dag even met je blote voeten in het gras gaan staan is de makkelijkste en snelste manier om te aarden en je fundament te versterken. Maar bij gebrek aan tuin en lentezon zijn er nog verschillende andere manieren om de balans in je lichaam te herstellen.

1. Zoek de natuur op

Een rustgevende wandeling maken in de natuur is een mooi begin, maar om echt goed te aarden, is het belangrijk dat je letterlijk contact maakt met de natuur. Durf op je tocht dus gerust eens een boom te knuffelen! Liever een ander excuus? Neem je kinderen mee voor een uitgebreide speelsessie in het bos of ga eens op zoek naar een blotevoetenpad in je buurt. En anders is een sessie tuinieren het aangeraden medicijn.

2. De juiste yogaoefeningen

Als je bekend bent met de chakra’s zal het je niet verbazen dat de oefeningen voor het eerste chakra dé houdingen zijn om te aarden. Als je geen ervaren yogi bent, ga je best op zoek naar de houdingen met ‘asana’ in de Sanskrietnaam, zoals de berghouding, de boomhouding en alle krijgerhoudingen. Zo stel je zelf een aardende yogasessie samen. Extra punten voor wie hem buiten uitvoert!

3. Meditatie kan je leren

Diezelfde chakra’s sturen je ook naar de juiste meditatieoefeningen. Maar vergeet dan ook de andere chakra’s niet zodat je mooi in balans blijft. Ben je meer fan van mindfulness, dan is de bodyscanoefening misschien meer naar je smaak. Daarmee neem je ongeveer 10 minuten de tijd om je elk van je lichaamsdelen af te gaan en je af te vragen hoe het aanvoelt. Zit er ergens spanning of druk? Met deze mentale scan word je weer bewust van je lichaam en weet je ook met welke spanningen je verder aan de slag kan. Neem plaats op de grond, voel de aarde onder je lichaam en ontspannen maar.

4. Gooi je dansbenen los

Blijf je graag in beweging? Met Afrikaanse dans sla je twee vliegen in één klap. Deze dansstijl is niet alleen heel leuk om te doen, de bewegingen zijn ook nog eens erg gefocust op de aarde. Een geschiktere sport zal je dus niet vinden om contact te maken met onze planeet en met beide voeten weer stevig te staan in je fundament.

5. Breng de aarde naar binnen

Als je noodgedwongen veel tijd binnen spendeert is er ook een snelle oplossing. Er bestaan namelijk aardingsmatjes en -lakens die je tijdens dagdagelijkse activiteiten helpen om de verbinding met de aarde te behouden. Leg zo’n laken bijvoorbeeld op je matras voor een geaarde nachtrust of leg een aardmatje onder je bureau zodat je voeten voortdurend in contact blijven met de aarde. Een tripje naar buiten is natuurlijk nog wat leuker, maar op deze manier kunnen zelfs de drukte levensstijlen nog plaats maken om te aarden.

Je mentale en fysieke gezondheid zal je dankbaar zijn.