Verfrissend (h)eerlijk biologisch ijs van de Trommelhoeve

Bio gecertificeerd kwaliteitslabel

Bij biologische producten moeten boeren en telers ervoor kiezen de natuur zoveel mogelijk hun werk te laten doen. Dit betekent: geen gebruik maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of genetisch gemodificeerde organismen. Daarnaast mogen er geen chemische kleur-, geur- of smaakstoffen worden toegevoegd. Consumenten moeten weten waar alle ingrediënten vandaan komen en bij de productie is er rekening gehouden met dierenwelzijn.

Een ander belangrijk uitgangspunt bij biologische landbouw is respect voor de bodem. Een gezonde bodem is een eerste belangrijke voorwaarde om tot gezonde producten te komen. Het feit dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest is gebruikt, betekent dat er minder chemische producten in onze bodem terecht komen. Om plagen bij gewassen te bestrijden wordt er aan wisselteelt gedaan. Dit betekent dat men elk jaar een andere teelt verbouwt op een lap grond. Wanneer je altijd dezelfde gewassen teelt, gaan ziektekiemen zich vestigen in de bodem om het jaar erop terug toe te slaan. Bioboeren geven daarnaast vogels en andere dieren vaak ook nestgelegenheid, omdat zij de schadelijke insecten opeten die hun teelten aantasten.

Duurzaam ijs met respect voor de natuur

Sinds 2000 heeft de biowereld er een producent bij. De Trommelhoeve maakt vanaf dag één hun ijs volledig biologisch én zoveel mogelijk met producten van landbouwers uit de buurt. Ze zijn een echte lokale partner van Het Natuurhuis. Zo halen ze hun melk en room bij de Dobbelhoeve in Schilde, waar de koeien vrij van antibiotica worden geteeld. Beter nog, om het met de woorden van Thijs – eigenaar van de Trommelhoeve – te zeggen: “die koeien staan in een prachtige groene wei, omgeven door bossen. Een omgeving waar veel mensen jaloers op zouden zijn.” Ook de eieren komen van natuurlijk gezonde kippen waarvan het welzijn op de eerste plek staat.

Het fruit dat ze voor hun ijs gebruiken, is onbespoten en vrij van bewaarmiddelen. “We willen niet met fruitpuree of vooraf gemaakte confituur werken, zodat we de kwaliteit garanderen die we willen behalen,” legt Thijs uit. De vanille die ze gebruiken is ook echte vanille. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar is het allesbehalve. Proef zeker eens één van hun frisco’s. “Ook die produceren we volledig handmatig en volgens de klassieke regels van de kunst. Onze klanten appreciëren dit heel hard. Soms is het moeilijk de vraag bij te houden, maar we blijven ze met veel liefde maken.”

De ijsproductie van de Trommelhoeve is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij mooi weer draaien ze op volle toeren tot wel 300 liter ijs op een dag! Daarbij moet je rekening houden dat je om ijs van hoge kwaliteit te maken ontzettend veel machines nodig hebt. Dit gaat van het koeltransport van rauwe melk, naar een pasteurisator, een ijsturbine, tot betrouwbare shockvriezers om tot de juiste temperaturen te komen. Al dit materiaal verbruikt veel energie, maar ook daar maakt de Trommelhoeve bewuste keuzes. “Onze daken liggen al heel lang vol met zonnepanelen,” licht Thijs toe, “maar omdat de zon niet altijd kan leveren, hebben we ons aangesloten bij een energieleverancier die uitsluitend groene stroom aanbiedt.” Kortom: de Trommelhoeve is een prachtige duurzame én een echte lokale partner om in de spotlight te zetten. Kom zeker eens van hun ijs proeven in onze winkel. Of maak een mooie fietstocht en ga bij hen langs in Boechout of Mechelen voor een verfrissende verwennerij.