Try Vegan, geen verhaal van alles of niets

Laat je niet te snel afschrikken

We begrijpen het, zomaar alles omgooien lijkt drastisch en misschien is het wel teveel ineens. Maar laat je niet zo snel afschrikken! Je hoeft er minder voor op te offeren dan je denkt. Hoewel ze het zeker niet erg zouden vinden, het doel van de Try Vegan campagne is niet zozeer om jou een maand lang – en uiteindelijk voor altijd – te ontzeggen van alle dierlijke producten, de focus ligt op een succesvolle en duurzame verandering op lange termijn. Het hoeft dus geen alles-of-niets-verhaal te worden. Uiteindelijk lever je al een belangrijke bijdrage als je één of meerdere dagen per week uitsluitend plantaardig eten op tafel tovert.

 

Veganisme is geen modeverschijnsel, het is een alternatief

Veganisme is geen modeverschijnsel? Voor sommigen is dat misschien zo. Maar het is eerder een evolutie van ons collectief geweten dat de laatste jaren massaal aan het ontwaken is. En de geschiedenis loopt over van dat soort momenten, die in de meeste gevallen tot positieve veranderingen hebben geleid. Dus waar veganisme de dag van vandaag al veel minder, maar nog steeds een struggle is tussen voor-en tegenstanders, wordt het op een dag misschien wel de norm. 

 

Het is niet ongezond

Belangrijk om weten is dat een vegan dieet vooral een alternatief is voor wat we gewend zijn te eten en niet slechter is voor je gezondheid. Het is wel zo dat hoe meer zaken je schrapt, je best wel op de hoogte moet zijn om een goed voedingspatroon te houden. Een goede balans is uiteraard belangrijk. Voor zo goed als alle vlees- en zuivelproducten bestaat tegenwoordig wel een plantaardig alternatief en er zijn tal van plantaardige voedingsbronnen rijk aan vitamines en eiwitten die je anders uit vlees zou halen … Bovendien zijn ook alle noodzakelijke vitamines als supplement te verkrijgen. Je kan, maar hoeft dus zeker niet alles te veranderen.

 

Je wordt geen zelfingenomen wereldverbeteraar

Oké, deze heb je vooral in eigen handen. Net zoals er mensen zijn die maar al te graag hun extreme vleesconsumptie in het gezicht van hun medeburgers wrijven, bestaan er zeker ook vegans die een bepaald gevoel van morele superioriteit moeilijk kunnen verstoppen. Het valt echter niet te ontkennen dat veganisme, zuiver met het oog op klimaatverandering en dierenleed, een ethisch consumptiepatroon biedt. Je kan uiteraard uit verschillende overwegingen je eetgewoonten omgooien; dierenleed, impact op milieu of gewoon omdat het kan. Hoe je jezelf en anderen overtuigt, heb je zelf in handen.   

 

Het hoeft niet moeilijk te zijn

“Ik heb nog nooit vegan gegeten.” Klinkt dat bekend in de oren? Je staat er misschien niet bij stil dat tal van populaire gerechten en producten gewoon vegan zijn. Denk maar aan tomatensoep, pasta met pesto, Luikse stroop, wijn en bier. Een slaatje is ook al snel vegan. Nu, er bestaan ook tal van complexe gerechten met ingrediënten waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. En die kan je later nog steeds ontdekken. Alle begin is moeilijk, net zoals alles ook snel went. En weet, je staat er niet alleen voor! Try Vegan is laagdrempelig en ideaal voor wie voor het eerst wil kennismaken met veganisme. Met eenvoudige recepten, presenteren ze waardige alternatieve menu’s en geven je nuttige tips. Uiteraard blijven wij van Het Natuurhuis je ook graag inspireren.

 

Ontdek een voorbeeld van een weekmenu hier.

 

Schrijf je in en probeer deze maand nog samen met duizenden anderen (vaker) vegan te eten, via deze link!