Maakt het echt zo’n verschil of je voor gefilterde of ongefilterde appelazijn kiest? Absoluut. Om zeker te zijn dat je geniet van alle gezondheidsvoordelen die deze azijn te bieden heeft, kies je beter voor troebele appelazijn. We vertellen je hoe dat komt.
Het maakproces van troebele appelazijn
Het is niet ver te zoeken waar appelazijn van gemaakt wordt. Het proces is simpel, maar vraagt vooral tijd: de appels worden geperst en mogen dan lange tijd rusten tot ze gaan gisten. Met extra blootstelling aan specifieke bacteriën en lucht transformeren de suikers in het sap in alcohol, en daarna in zure azijn, vol krachtige bioactieve componenten.
Doorheen dit fermentatieproces verzamelt er zich ook een laagje slijm van gist en bacteriën. Deze zogenaamde ‘moeder’ van het azijn ziet er misschien wat vreemd spinnenwebachtig uit, maar is helemaal niet gevaarlijk. In tegendeel, het is de kern van alle antibacteriële stoffen van het azijn!

Heldere of troebele appelazijn: wie wint?
Het feit dat je vandaag twee soorten appelazijn in de winkelrekken vindt – heldere en troebele – is een pure marketingkwestie. We zijn namelijk meer geneigd om heldere appelazijn te kopen, omdat we troebele vloeistoffen associëren met vuil. Daarom wordt de moeder vaak weg gefilterd uit het azijn, maar daarmee ook de werkzame stoffen. In het geval van appelazijn knijp je dus beter een oogje dicht, want dankzij de moeder bevat troebele appelazijn veel meer krachtige voedingsstoffen dan zijn heldere tegenhanger.

De troeven van ‘de moeder’
De moeder van ongefilterde appelazijn bevat verschillende werkzame stoffen, met elk hun eigen doel.
- Probiotica
Deze goede bacteriën wapenen je immuunsysteem tegen kwaadaardige bacteriën, zodat je minder snel ziek wordt. Bovendien zorgen ze voor een soepele spijsvertering, zodat je lichaam al het goede uit je voeding kan halen.
- Vitamines en mineralen
Niet alleen bevat troebele appelazijn vitamines A, B, C en E, het helpt je lichaam ook om vitamines beter op te nemen. Daarnaast vind je in ongefilterde appelazijn ook kalium, fosfor, magnesium en ijzer – mineralen die onder andere helpen om de vochtbalans en de bloeddruk van je lichaam reguleren.
- Enzymen
Alle chemische reacties die in het lichaam plaatsvinden – en dat zijn er heel veel – hebben deze enzymen nodig. Zo blijven je organen, botten en spieren vlot werken.
Troebele appelazijn verhelpt verschillende kwaaltjes
- Weinig energie
Als je gesport heb of veel stress voelt, voel je je vermoeid. Dat komt omdat het melkzuur zich ophoopt in je lichaam. De aminozuren in appelazijn houden deze ophoping tegen en maken er korte metten mee.
- Hoge cholesterol
Dagelijks twee eetlepels appelazijn innemen, helpt je cholesterol aanzienlijk verlagen. Na 8 weken voel je het resultaat al.
- Overgewicht
Appelazijn is geen wondermiddel om gewicht te verliezen, maar in combinatie met gezonde voeding en beweging, kan het je gewichtsverlies wel versnellen. Niet alleen geeft appelazijn je een vol gevoel, het versnelt ook je metabolisme en vetverbranding, omdat het je bloedsuikerspiegel in balans houdt.
- Griepsymptomen
Door wat troebele appelazijn in water te mengen en ermee te gorgelen, richt je de verzachtende werking recht op je keel. De zure azijn verdunt slijmen en de goedaardige bacteriën gaan de infectie te lijf.
- Huidirritatie of -letsels
Droge of vette huid, ouderdomsvlekjes, rimpels, puistjes, mee-eters, verbrande huid… Troebele appelazijn kan het allemaal verzorgen. De alfa-hydroxyzuren vervangen dode huidcellen door gezonde nieuwe cellen en de antibacteriële werking houdt je huid zuiver en in balans. Gebruik een wattenschijfje om je huid in te wrijven, giet een scheutje appelazijn in je badwater of meng het met een kleimasker. Je kan zelfs je haar wassen met appelazijn als middel tegen een geïrriteerde hoofdhuid of roos.
Kortom, appelazijn is een 100% natuurlijk middel met een sterk helende werking, waar je enkel van profiteert als je de troebele variant kiest.
Pik een fles op in onze winkel!