Seizoensgroente in the picture: Aardpeer

Natuurhuis seizoensgroente aardpeer papieren zak

Over de aardpeer

Aardpeer wordt ook wel Jerusalemartisjok of knolzonnebloem genoemd. Het zijn namelijk kleine, lichtbruine wortelknolletjes aan een plant die behoort tot de zonnebloemenfamilie. ‘s Zomers heeft de plant mooie gele bloemen. Oogsten doe je vanaf de eerste nachtvorst en dat kan vervolgens de hele winter. Aardperen zijn op hun best van januari tot maart. De aardpeer heeft een zachte, zoete smaak die doet denken aan artisjok.

Bewaren

Aardperen zijn in de koelkast enkele dagen houdbaar. Bewaar ze dus maximum een week in een papieren zak in de groentelade.

Bereiden

Hoewel de schil er niet erg smakelijk uitziet, hoef je aardperen niet te schillen -dat is trouwens ook best moeilijk. Je moet ze enkel goed wassen en eventuele knobbeltjes te verwijderen. De aardpeer heeft heel wat verschillende toepassingen: ze kan rauw, bijvoorbeeld in een salade, gegeten worden. Gekookt is ze heerlijk in soep of puree en je kan ze ook, net als aardappelen, na het koken bakken in de pan of zelfs frituren als chips.

Gevoelige darmen?

Omdat aardperen zoveel suikers bevatten kan de darm ze niet allemaal opnemen. Daardoor wordt de afbraak door bacteriën gestimuleerd en kan het eten van aardpeer bij wie gevoelige darmen heeft winderigheid of diarree veroorzaken.