Meal planning voor dummies

Denk aan je agenda
Begin met even te overlopen wat je volgende week gaat doen. Dit geeft je een idee van hoeveel tijd je op welke dagen hebt om je voor te bereiden en te koken. Hou zeker rekening met dingen die van invloed kunnen zijn op je maaltijden. Dit kunnen late uren op het werk zijn, sporten, de hobby van je kind, een gepland dinertje, …

Maak een maaltijdplan
Een maaltijdplan is er om je een gestructureerd overzicht te geven zodat je op een efficiënte manier maaltijden kunt plannen en je boodschappen kunt doen. Dit kan op een papier, of ecologischer, via een app of (online) document. Maak een overzicht met alle dagen van de week met drie maaltijden per dag. 

Plan verstandig
Kies recepten die passen binnen je agenda en kookkunsten, al mag je jezelf natuurlijk ook eens culinair uitdagen. Geen inspiratie? Bij Het Natuurhuis vind je altijd een lekker receptje om uit te proberen. Als er een drukke week op je pad komt, concentreer je dan op recepten die je op een half uurtje in elkaar kan boksen, of beter nog; die van tevoren kunnen worden bereid of waar je enkele keren van kunt smullen.

Plan je lunch met overschotjes
Als je genoeg klaarmaakt, heb je ongetwijfeld nog overschot. Je kan deze natuurlijk prima invriezen en bewaren voor een andere keer, of je kan op voorhand al incalculeren dat je overschot gaat hebben en deze de volgende dag als lunch serveren. Hou er tijdens je planning dus gerust al rekening mee.

Maak een boodschappenlijstje
Niks zo handig als een (digitaal) boodschappenlijstje wanneer je gaat winkelen. Zo vergeet je niks en hou je je goed aan je budget. En als je de winkel goed kent, kan je het lijstje chronologisch invullen of producten per categorie rangschikken en afvinken terwijl je shopt. 

Koken met een plan
Heb je even tijd? Kook dan ineens wat vooruit op basis van je maaltijdplan. Zo heb je op andere momenten weer tijd voor andere dingen en is je kookdag efficiënt ingedeeld. Da’s meal planning op z’n best! Heb je je planning anders ingedeeld? Prima, zolang het voor jou werkt, werkt het voor iedereen!

Bewaren voor later
Haal de juiste bakjes in huis om alles gemakkelijk op te bergen als je klaar bent met koken. Zo blijft je eten tot enkele dagen lekker vers in de koelkast. Wij zouden het Natuurhuis niet zijn moesten wij niet de ideale bakjes en andere toebehoren in de rekken hebben liggen!

Take it easy
Ook al is een goeie planning er om het je gemakkelijk te maken, take it easy! Je hoeft niet je hele leven in één keer om te gooien. Het kan met kleine stapjes. Denk hierbij zeker ook aan waarom je een mealplanner wil zijn. Wil je gewoon gezonder eten, geld besparen, volg je een bepaald dieet, wil je gewicht verliezen, …? Volg je eigen tempo en loop jezelf zeker niet voorbij.