Lactose- of glutenintolerant?

Houd je darmen gezond en voorkom klachten

Wie gezonde darmen heeft en last heeft van een lichte vorm van lactose- of glutenintolerantie hoeft meestal geen voedingsgroepen te schrappen. Eet gevarieerd, consumeer zuivel of granen met mate en drink voldoende water om je spijsvertering op peil te houden.
Zure melkproducten zitten boordevol probiotica en bevatten veel minder lactose. Ze worden daarom doorgaans goed verdragen.

Ook probiotica ondersteunen de normale werking van de darmen en kunnen symptomen van lactose- en glutenintolerantie verlichten. Deze vriendelijke bacteriën zitten in gefermenteerde voeding zoals kimchi, pittige Koreaanse groenten, en zuurkool. Je vindt de gamma’s van Kramer en Sauercrowd in het koelvak. Of probeer de drankjes van Jarr Kombucha en Yunn, gefermenteerde groene of zwarte thee, en drink je probiotica.

Zure melkproducten zoals volle yoghurt, kefir, kwark en rauwe karnemelk zitten ook boordevol goede bacteriën. Omdat ze veel minder lactose bevatten dan hun ongefermenteerde tegenhangers worden ze door de door de meeste mensen met lactose-intolerantie goed verdragen.

Kombucha

Glutenintolerantie: vloek voor de brood- en pastafanaat

Glutenintolerantie of coeliakie (uitgesproken als seu-lia-kie) is een chronische auto-immuunaandoening van de darm. Het zorgt ervoor dat je lichaam een eiwit in gluten aanvalt met afweerstoffen of antilichamen. Die afweerstoffen beschadigen het slijmvlies van je dunne darm, waardoor het lichaam voedingsstoffen minder goed opneemt. Dat kan op zijn beurt tekorten veroorzaken aan bijvoorbeeld ijzer, calcium en vitaminen.

Eet je met milde glutenintolerantie toch granen, dan krijg je te maken met maagdarmklachten zoals diarree, winderigheid, buikpijn of verstopping. In ernstigere gevallen veroorzaken de tekorten aan voedingsstoffen aften in de mond, pijnlijke gewrichten, jeukende blaasjes op de huid en zelfs neurologische problemen. Stap dan zeker naar je huisarts!

Eerste hulp bij gluten

Toch granen gegeten? Gebruik Gluterase van Biotics Research. Deze tabletten helpen je lichaam om gluten af te breken, waardoor je je snel beter voelt. Ook kruideninfusie en -thee op basis van calendula, venkel of gember ondersteunen de spijsvertering. Om huidcoeliakie te kalmeren raden we de Basische Crème van Alka aan. De formule verlicht jeuk en helpt de blaasjes sneller te herstellen.

Eerste hulp bij gluten

Zonder gluten, zonder zorgen

Een glutenvrij dieet vraagt heel wat oplettendheid. Tarwe en spelt, rogge, gerst en gort zitten niet alleen in brood en pasta, maar ook vaak verstopt in sauzen, bewerkt vlees, bouillonblokjes en kant-en-klare bereidingen. Gelukkig hoef je niet élke maaltijd from scratch te bereiden om gluten te vermijden. Vraag onze medewerkers gerust om raad. Zij kennen het assortiment en raden je graag alternatieven aan.

In onze ruime selectie glutenvrije pasta vind je onder andere fusilli van bruine rijst, spaghetti van konjac, en lasagnebladen van gele linzen. Combineer je favoriet met de pastasauzen van Luna e Terra voor een kop- en buikzorgvrije en snelle maaltijd.

Een smakelijk vier uurtje? De instant noedelsoep van Onoff Spices is in enkele minuten klaar. Zoetekauwen grijpen naar de koekjes van Corn Crake, vervaardigd in een strikt glutenvrije bakkerij. En de glutenvrije American pancakes van Liberaire zijn ook bij de kleinsten onder ons een grote hit.

Zonder gluten, zonder zorgen

Lactose-intolerantie: wanneer zuivel doet rommelen

Om lactose, ook wel melksuiker genoemd, te verteren, hebben onze darmen het lichaamseigen enzym lactase nodig. We spreken van lactose-intolerantie wanneer het lichaam te weinig lactase aanmaakt. Deze aandoening komt vrij vaak voor: bijna een op vijf Noord-Europeanen heeft er last van. Bij mensen van Aziatische of Afrikaanse origine ligt dat aandeel hoger.

Een strikt lactosevrij dieet is in de meeste gevallen niet nodig. Klachten treden doorgaans pas op na meerdere glazen melk, of wanneer je verschillende melkproducten combineert. Biedt een lactose-arm dieet geen soelaas? Bespreek je klachten met je huisarts. Misschien heb je wel een koemelkallergie – een aandoening waarbij het immuunsysteem abnormaal reageert op de eiwitten in koemelk. Dat veroorzaakt andere symptomen, waaronder soms zelfs de typische allergische reactie anafylaxie.

Eerste hulp bij zuivel

Toch dat ijsje niet kunnen weerstaan? Per ongeluk koemelk in je cappuccino gekregen? Deze middeltjes kunnen het opgeblazen gevoel en de winderigheid verzachten:

  • kop heet water met citroen en een paar druppels pepermuntolie
  • gekonfijte gember, zoals de Ginger Spice Sticks van Green Age
  • kruidenthee met kamille of gember, zoals die van Piramid

Een lactosevrij dieet, nu gemakkelijker dan ooit

Dankzij de stijgende hoeveelheid veganisten groeit het aanbod plantaardige zuivelvervangers. En daar pluk jij mee de vruchten van. Met keuze tussen dranken en desserts op basis van onder andere soja, kokos, amandelen, rijst, boekweit, spelt of paranoten van merken zoals Ekoplaza, Abbott Kinney’s en The Bridge vind je sowieso een vervanger die je smaakt.

Traditionele room vervang je in je bereidingen door haver-, cashew- of speltroom. Moet het snel gaan in de keuken? Palais en Ecomil bieden vegan bechamel- en alfredo-saus en pesto.

En ook de plantaardige alternatieven voor kazen benaderen steeds beter the real deal. Genieten van een croque, Parmezaanse “kaas” op je (glutenvrije) pasta, of “mozzarella” in je slaatje? Graag!

Test jezelf met een gluten- of lactosevrije periode

Nagaan of je lactose- of glutenintolerant bent? Las een zuivel- of graanvrije periode in. Geduld is hier wel een schone deugd: sommigen merken beterschap na enkele dagen, anderen voelen de ongemakken pas na zes weken opklaren. Blijven je maag- en darmklachten aanhouden? Ga dan zeker te rade bij de huisarts.