Het ontbijt, wereldwijd

 

Finland – puuro

De Finnen beginnen elke dag met een grote kom puuro, een gezonde, hartige pap van havermout. Hierbij serveren ze verse melk en een rijk assortiment aan bessen, afgewerkt met een dun laagje boter en suiker. Voor de zoetekauwen vormen gekarameliseerde banaan en stukjes kokosnoot de ‘Finnishing’ touch. 

 

Japan – miso met rijst

Toegegeven, wat de Japanners als een ontbijt beschouwen verkiezen wij eerder als avondmaal. Toch loont het om je over deze kleine cultuurshock heen te zetten. Een ontbijt in het land van de rijzende zon is namelijk rijk in voedingswaarde maar zelden zwaar. Een heldere, zachte misosoep, aangevuld met witte rijst, nori, natto (gefermenteerde sojascheuten), groenten en – eventueel – wat vis is een unieke ochtendervaring. 

 

Israël – shakshuka

Verkies je liever een ontbijt dat de titel ‘stevig’ waard is? Dan zit je nergens beter dan in Israël, het land van de shakshuka, een eenpansgerecht van gepocheerde eieren in tomatensaus, aangevuld met uien, pepers, cumin, paprika en peper en zout. De ontbijtvariant komt het beste tot z’n recht aangevuld met yoghurt. Perfect om met meerdere huisgenoten van te genieten. 

 

Marokko – msemen

Elke Marokkaan weet dat muntthee nooit, maar dan ook écht nooit, misplaatst is. Vooral niet bij msemen, heerlijke hartige pancakes die worden gevuld of geserveerd met een topping van boter, honing of kaas. Ze kunnen zoet én hartig worden gegeten. In Marokko verschijnt de pannenkoek als ontbijt of snack op tafel, liefst met muntthee. Uiteraard.

 

Spanje – churros

Heb je je op vakantie of in het pretpark wel eens laten verleiden door churros? De ‘Spaanse donut’ leent zich uitstekend als snack tussendoor maar voor de Spanjaarden even goed als ontbijt. Hierbij worden de dikke churros, porras genoemd, als deeg gefrituurd tot ze goed knapperig zijn. Daarna dop je ze in de warme chocolade. In tegenstelling tot de churros die wij kennen, gebruiken de Spanjaarden minder suiker. Zo blijft het ontbijt lekker, maar ook voedzaam.

 

Zweden – smörgås

In de Scandinavische keuken staat voedzaamheid centraal. In Zweden is smörgås daar een uitstekend voorbeeld van. Een heerlijke sandwich bestaande uit twee sneden brood, besmeerd met een dun laagje boter en inclusief ham, sla, komkommer, tomaat en een hardgekookt ei. Gezond en heerlijk, hoort het ontbijt zo niet te zijn?

 

Tijd voor iets nieuws? 

De wereldkeuken heeft je zoveel te bieden. Wij hebben een beknopte verzameling gemaakt, aan jou om deze gerechten – en nog veel meer – zelfs eens op tafel te zetten. Wedden dat je snel verkocht bent?