Energie en smaak in balans

 

Bulk

We zien de interesse en ook het aanbod in bulk stijgen, zodat je gewoon met je bakje of zakje kan inslaan zoveel je wilt, zonder dat we vervuilende verpakkingen moeten gebruiken. En we zien ook dat andere supermarkten hierop beginnen inspelen. Maar bulk is daarom nog geen garantie op bio, organisch of een duurzame oorsprong van producten. Dus we hopen daarom vooral dat bulk geen trend wordt die je een vals gevoel geeft van dat je het milieu een handje hebt geholpen. 

Maar het staat vast, bulk is top en onze afdeling floreert al jaren dankzij de mindset van jullie, onze klanten! En niet dat we het warm water hebben uitgevonden, maar dan zijn we toch een klein beetje trots dat wij, al was het maar een beetje, trendsetter waren. Dus ook in 2020, meer dan welkom in onze afdeling bulk waar je je helemaal kan uitleven in ons aanbod granen, noten, pasta’s, zaden en veel meer. 

 

Lokaal en in seizoen 2.0

We zien niet enkel de vraag naar verse en lokaal geteelde en gefabriceerde producten stijgen, ook het aanbod speelt daar op in. En daar kunnen wij natuurlijk enkel tevreden mee zijn. Bij Het Natuurhuis zit de aanpak lokaal én in seizoen al sinds de oprichting in onze werking gebeiteld. Maar ook wij verruimen ons aanbod, er komen nieuwe spelers, andere producten. En om de milieu impact verder zo klein mogelijk te houden, kiezen we liefst ook nog zoveel mogelijk voor producten die in seizoen zijn. 

Door geavanceerde technieken, worden die steeds langer en zo kunnen we ook bepaalde producten langer aanbieden. Maar beter is nog dat de mens zich aanpast naar de seizoenen en niet omgekeerd. En dat zien we ook toenemen. Het voordeel aan seizoen groenten bijvoorbeeld, is dat het aanbod daardoor ook voortdurend wijzigt en je steeds weer nieuwe inspiratie in je mandje kan leggen. Heerlijk toch?

 

Gezondheid versus energie versus smaak

“Je bent wat je eet”, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar niet enkel jij, ook volgende generaties bouwen erop verder. Want in feite borduren we gewoon verder op de voedingspatronen van onze voorouders. Al sinds oudsher houden de traditionele levensovertuigingen zich bezig met voeding, denk maar aan koosjer, halal, en ook in de Bijbel zijn richtlijnen opgenomen. 

 

Gaandeweg is ons dieet geëvolueerd en aangevuld met welk eten voorhanden was, soms lekker, soms wellicht niet, en in veel gevallen was alles goed, zolang het ons maar in leven hield. Toch zal men gaandeweg zoveel mogelijk trucjes hebben toegepast om een gerecht toch smaak te geven. Tegenwoordig is ons voedingspatroon dan ook een balans tussen wat we lekker vinden en wat ons lichaam nodig heeft. Meer dan ooit is er een overvloed aan gezonde keuzes en die trend zet zich ook in 2020 vlotjes verder. Er staan ons dit jaar ongetwijfeld weer heel wat verrassende smaakcombinaties te wachten. 

 

De opmars van vleesvervangers

Als je de voorbije jaren kijkt naar de groei in het aanbod vleesvervangers, dan kan je er enkel vanuit gaan dat dit zich de komende tijd nog gaat verderzetten. We zien vooral het aanbod in plantaardige eiwitbronnen toenemen, maar we zien ook kweekvlees (echt vlees dat uit wordt gekweekt in een labo) steeds dichterbij komen. We zien de toekomst dus rooskleurig tegemoet wat betreft het invullen van onze voedingsbehoeften, zonder dat er dieren voor hoeven te lijden of het milieu er klappen van krijgt. 

We zien vooral bij (jonge) gezinnen een groeiende interesse in flexitarisme, wat we natuurlijk enkel toejuichen. Maar we zijn vooral blij dat die alternatieve eetgewoonten zoals vegetarisme of veganisme, stilletjes aan uit die taboesfeer worden gehaald en niet langer enkel worden toegeschreven aan hippies en andere boomknuffelaars. Het blijft in ieder geval een trend die over enkele jaren misschien wel mainstream zal zijn. 

 

De terugkeer van de vasten

Detoxen, een maand zonder vlees of alcohol, een streng dieet of gewoon klassiek vasten, het is helemaal terug van weggeweest. Denk maar aan Keto, proteïne diëten, Tournée Minérale, de EVA Vegan Challenge, …  Nooit waren we ons zo bewust van onze gezondheid en was onze bereidheid zo hoog er ook actief mee bezig te zijn.  

Een nadeel aan deze trend is dan weer dat (vooral het internet) overspoeld wordt met allerlei gezondheidsclaims die eigenlijk nooit bewezen zijn. Het gevolg; potentieel ineffectieve detox kuren of gewoonweg ongezonde toestanden. Bovendien is elk lichaam anders en reageert ook iedereen op een andere manier. Vraag daarom voordat je begint aan een dieet of kuur altijd raad aan een arts en waar onze expertise het toelaat, kan je ook bij onze medewerkers terecht voor échte gezondheidstips. Handige tip: in onze verstoog staat bij ieder gerechtje vermeld wat erin zit. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.  

 

Zo goed werkt die glazen bol nu ook weer niet… dus hebben we een trend gemist? Laat het ons gerust weten!