Duurzame partner in filosofie en ondernemingszin

Van café naar foodtruck naar eigen vleesvervanger

Bij Het Natuurhuis zijn we gek op inspirerende projecten met een mooi verhaal. We zijn daarom eens gaan babbelen met de drie vrolijke mannen die No Meat hebben opgericht: een volwaardige vleesvervanger die gezond en heerlijk van smaak is. Voor No Meat hadden de oprichters – Dave, Pedro en Bunt – al een goed draaiende zaak in Schoten, La Cantina. Oorspronkelijk was dit café gestart met lekkere cocktails en een Belgische-Latino vibe. Eén van de oprichters, Pedro, zijn roots liggen in Guatemala, waardoor enkele heerlijke Latino snacks niet konden ontbreken in de bar: taco’s, burrito’s en quesadillas. Tijdens corona moesten ze noodgedwongen het café even sluiten. Ze besloten daarom het menu van de keuken uit te breiden en zich meer op takeaway te richten. “Het idee om de keuken uit te breiden lag al langer op tafel, maar werd vaak op de lange baan geschoven,” licht Pedro toe, “maar tijdens corona wilden we verder blijven ondernemen. Tijdens die periode werd mijn vrouw ook zwanger van een tweeling. Daardoor begon ik meer na te denken over een gezondere levensstijl. Je wil de wereld een betere plek voor hen maken. Dus ik koos voor een veganistisch dieet en besloot deze levensstijl ook door te geven aan mijn kinderen.”

Dave beaamt dit keerpunt: “Van dag 1 op 2 hebben we besloten al het vlees van onze menu te schrappen in La Cantina. Er was wel wat protest onder onze klanten, maar we merkten dat onze strategie ook nieuwe enthousiastelingen aantrok. Wat ons motiveerde dit nieuwe pad verder te bewandelen.” In volle corona periode kochten de heren daarom ook een foodtruck waar ze vegan gerechten aanbieden. Enkel de kaas is nog niet 100% vegan, omdat er nog geen optimale vervangers op de markt zijn voor Cheddar kaas.

 

No Meat

 

No Meat: een volwaardige, voedzame en overheerlijke vleesvervanger

No Meat is een product gemaakt van Seitan. Tijdens de pandemie nam Pedro zijn tijd om ermee te experimenteren. “Ik heb heel mijn leven vlees gegeten,” gaat Pedro verder. “Daarom wilde ik zo goed mogelijk de textuur van vlees benaderen. Ik wilde ook niet alleen door de marinade de smaak van vlees creëren, maar ook de smaak van het product zelf op punt krijgen.” En dat doel hebben ze bereikt. No Meat bevat heel wat gezonde ingrediënten en is een duurzaam product. Er zitten geen dierlijke ingrediënten in, waardoor je het luchtdicht tot drie maanden kan bewaren. Goed dus om verspilling tegen te gaan. Verder is het gewicht dat je koopt, ook het werkelijke gewicht van je product. Als je het bakt, slinkt het niet in volume.

De filosofie van de oprichters van La Cantina is dat we de planeet lenen van onze kinderen, dus dat je die ook in een gezonde staat aan hen moet achterlaten. Wanneer we hen vragen wat het voor hen betekent om te genieten van de kleine dingen, zitten ze op één lijn. “Samen koken, eten, met je kinderen in de tuin zitten en gewoon genieten van wat je hebt. Wij leven eigenlijk best sober. De meest waardevolle momenten zijn diegene die je samen doorbrengt, de kinderen iets nieuw leert en geniet van wat de natuur te bieden heeft. Eigenlijk kan je ons best omschrijven als hippie-bosmensen die een foodtruck en een café hebben,” lacht Pedro. Wij zijn alvast helemaal overtuigd van hun mooie visie. Kom zeker eens langs de winkel om hun heerlijke vleesvervanger uit te proberen.