8 parels voor de ultieme herfstwandeling

 

1. Molenbos, Westmalle

In een bos bezaaid over Schilde, Zoersel, Brecht en Malle word je opgewacht door een okerbruin herfstspektakel, compleet met een rijk herfstaroma dat door geen enkele luchtverfrisser overtroffen wordt. Lokaal ook wel bekend als “Drieboomkensberg” is dit intussen een beschermd natuurgebied waar wandelaars hun hartje kunnen ophalen. Een heerlijke Trappist van Westmalle, waarvan de abdij aan het bos grenst, maakt je dagtrip helemaal af. 

https://www.knooppunter.com/molenbos

 

2. Klein Zwitserland, Mortsel

Dit nog relatief jonge natuurgebied in het noorden van Mortsel leeft in de herfstmaanden helemaal op. Een opkomend berken- en eikenbos, dichte ruigten en open grasland wisselen elkaar naadloos af en bieden onderdak aan tal van diersoorten. Kies uit verschillende routes die slingeren door een kleurrijk paradijs waar zwammen en paddenstoelen in de herfstmaanden weelderig tieren. 

https://www.landvanreyen.eu/natuurgebieden/klein-zwitserland

 

3. Rivierenhof, Deurne

In het prachtige Rivierenhof vind je bewegwijzerde wandelingen van alle niveaus terug en zie hoe de bomen, waarvan vele uit verre streken, de herfst elk op hun eigen manier omarmen. Laat je onderweg verrassen door verschillende diersoorten die in dit magische stukje natuur leven. De allerkleinsten zullen met plezier hun wandelschoenen aantrekken wanneer je hen vertelt over de gigantische speeltuin en de leuke kinderboerderij. 

https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/rivierenhof.html

 

4. Hobokense Polder, Hoboken

Geniet van de pracht en praal van de herfst vlakbij ’t Stad. 170 ha groot, slingeren verhoogde houten paadjes door het afwisselende landschap -een mix van polder, bos en moeras. Kies uit verschillende routes, goed voor in totaal 9km aan wandelmogelijkheden. In de Hobokense Polder leven ook tal van vogels, kikkers, padden, salamanders en kleine zoogdieren. Houd onderweg halt aan een van de kijkpunten vanwaar je de lokale bewoners in alle rust kunt bestuderen zonder ze te storen. 

https://www.hobokensepolder.be

 

5. Kortbroek en Polder van Bazel, Kruibeke

Aan de andere kant van het water krijg je een heel ander herfstgevoel. Geniet van de uitgestrekte polderlandschappen wiens vlietjes, meertjes en beekjes de Schelde lijken te strelen. Ze huisvesten tal van vogels die je vanaf verschillende kijkpunten kan bewonderen. Voor een absolute totaalervaring van veel water waar de herfstkleuren in weerspiegelen, is de Barbierbeek wandelroute een aanrader. Maar ook in Bazel kan je optimaal genieten van de getijdennatuur met de Kruibeekse Kreek route. 

https://www.tov.be/nl/barbierbeek-wandelroute

https://www.tov.be/nl/kruibeekse-kreek-wandelroute

 

6. Lovenhoek, Zandhoven

In het hartje van de Antwerpse Kempen bevindt zich het prachtige bos Lovenhoek. Wat ooit een bloeiend landbouwgehucht was -er zijn onderweg nog enkele restanten van te zien- werd door de natuur omgetoverd tot een waardevol loofbos dat barst van het leven. En volg je de meanderende Molenbeek, kom je zelfs nog een mysterieus dennenbos tegen. Gelukkig zorgen knuppelpaden voor droge voeten. 

https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/lovenhoek

 

7. Kalmthoutse Heide, Kalmthout

Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide, dat in totaal bijna 6000 ha groot is, gaat over grenzen heen en ligt zowel in België als Nederland. Hoewel minder kleurrijk dan een klassiek loofbos, is dit heidelandschap een plek waar je uren kan vertoeven om unieke dier-en plantensoorten te bewonderen. Met 24 bewegwijzerde wandelroutes zijn de mogelijkheden in Grenspark Kalmthoutse Heide dan ook best uitgebreid. Ook met wandelingen op maat voor mensen met een beperking.

http://www.grenspark.be/wandelen

 

8. Walenhoek, Niel

Voor misschien wel de grootste weelde aan herfstkleuren moet je in Niel zijn. In Walenhoek kom je terecht in een gevarieerd landschap met grote vijvers, poelen, broekbossen, hooilandjes, talloze watervogels en grazende Gallowayrunderen. Volg de vele slingerende wandelpaden en raap onderweg noten die van de bomen zijn gedonderd. 

https://www.natuurenbos.be/walenhoek