Vegetarisch kerstgebraad met witloof

Tijdens je kerstdiner uitpakken met een vegetarisch alternatief van een oeroude klassieker? Serveer dan dit heerlijke notengebraad met een stronkje witloof! En ja hoor, er kunnen kroketjes bij …

rsz_1shutterstock_1519169390

Ingredients

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 15g boter
  • 1 grote ui
  • 2 stokjes selder
  • 2 tenen knoflook
  • 200g kastanjechampignons
  • 1 rode peper
  • 1 grote geraspte wortel
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 100g rode linzen (blik of gekookt)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 300ml groentebouillon
  • 100g vers paneermeel
  • 100g gemengde noten zoals walnoten, noix de Brasil, Pecan, hazelnoten, … 
  • 3 eieren
  • 100g oude kaas
  • Handvol peterselie
  • 12 stronkjes witloof
  • Peper en zout
  • 4 theelepels honing

Stappen

  1. Verwarm de oven voor op 180 ° C en bekleed de bodem en zijkanten van een bakvorm van zo’n 2 liter met bakpapier.
  2. Verhit de olijfolie en boter in een braadpan. Hak de ui en selder fijn en voeg ze toe. Laat zo’n 5 minuten pruttelen tot ze zacht worden.
  3. Hak intussen de teentjes look en kastanjechampignons fijn en roer ze door de ui en selder. Doe hetzelfde met de rode paprika en geraspte wortel. Laat nog eens 10 minuten bakken. Voeg ook de oregano en gerookt paprikapoeder toe.
  4. Voeg de rode linzen en tomatenpuree toe en kook ongeveer 1 minuut, voeg dan de groentebouillon toe en laat op een zeer zacht vuur sudderen tot alle vloeistof is geabsorbeerd en het mengsel redelijk droog is. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Zet opzij en laat het geheel afkoelen.
  5. Roer tot slot de paneermeel, de gehakte gemengde noten, 3 losgeklopte eieren, geraspte kaas, een handvol fijngehakte platte peterselie en een snufje zout en wat gemalen zwarte peper onder het mengsel.
  6. Roer grondig, schep het mengsel in de voorbereide bakvorm en druk het oppervlak goed aan.
  7. Bedek met aluminiumfolie en bak gedurende 30 minuten. Verwijder vervolgens de folie en bak nog eens 20 minuten tot het stevig aanvoelt wanneer het zachtjes wordt ingedrukt.
  8. Stoof intussen de witloof tot ze lichtbruin ziet. Voeg wat honing toe en laat karamelliseren.
  9. Je kan eventueel het notengebraad nog opsmukken met een takje of twee rozemarijn. Serveer met de witloof en kroketjes! Als extraatje kan je ook nog een chutney, veenbessensaus of uiencompote op tafel zetten.
Delen: