Hetnatuurhuis.be gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie
De avonden zijn lang, de terrasjes lopen vol en de barbecues volgen elkaar op. Dat wil maar één ding zeggen: de zomer hangt in de lucht.
Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, buikpijn en krampen of winderigheid? Misschien ben je wel lactose- of glutenintolerant of -gevoelig.
Bij Het Natuurhuis zijn we fan van – drie keer raden – de natuur! Die natuur heeft een ongelooflijke rijkdom te bieden. In deze blog gaan we dieper in op wilde paddenstoelen.
Bij Het Natuurhuis houden we ervan om de handen uit de mouwen te steken.
Deze maand laten we het water in je mond lopen en plaatsen we de smaak umami centraal. Er zijn al veel pogingen ondernomen om een heldere uitleg te geven over wat umami nu eigenlijk is.
Smaken verschillen en dat is op zich niet slecht. Anders waren je favoriete koeken altijd uitverkocht. Smaken vallen soms ook bijzonder moeilijk te omschrijven.
Bij de Bourgondische levensstijl staat genieten centraal. Wij Belgen verwennen ons vaak met lekker eten en drinken, daarom worden we geregeld Bourgondiërs genoemd.
December is een maand vol feesten: eerst de kerstperiode, gevolgd door eindejaar. Traditioneel betekent dit eten. Veel eten!
Bij Het Natuurhuis houden we van pioniers.
Loopneuzen, blozende wangen, wolkjes uitademen, … de winter is bijna in het land!
Oktober is de ideale maand om je tuin voor te bereiden op de koude wintermaanden. Het is nog niet te koud, wat het tuinieren aangenaam houdt.
Het is onze persoonlijke missie om het leven beter te maken van A.
Deze maand staat bij Het Natuurhuis helemaal in het teken van genieten van de kleine dingen. We gingen daarom met veel plezier praten met de eigenaars van La Cantina, een populaire bar in Schoten.
De zomervakantie ligt langzaam achter ons, dus het is tijd om terug in het dagelijkse ritme te geraken. Onze focus leggen we om die reden op de kleine gelukjes die we dagelijks tegenkomen.
Een nieuwe Duurzame Donderdag betekent een nieuwe duurzame partner in de kijker. Vandaag vertellen we het verhaal van het bio gecertificeerde ijs van de Trommelhoeve.
Vandaag tovert Matthijs Mannaerts, bekend van Hemmat, met lokale ingrediënten uit Het Natuurhuis op de barbecue.
De zomer, dat is genieten.
Yes, het barbecue-seizoen is in volle gang. Vroeger was barbecue standaard met vlees, brood en saus. Tegenwoordig hoef je dit traditionele patroon niet meer te volgen.
Wij genieten weer van een Duurzame Donderdag. Je levensstijl verduurzamen kan op tal van manier en moet zeker niet in één keer.
Juni is één van de stressvolle maanden voor de studenten onder ons. Of evengoed voor de ouders met studenten in huis.
Duurzaamheid is bij Het Natuurhuis geen modewoord. Het zit verankerd in ons DNA. We stellen dan ook met trots ons nieuw engagement voor: ‘Duurzame Donderdag’. Wat betekent dit voor jou?
De maand mei staat voor verlengde zonnige weekends, terrasjes doen en planten die beginnen bloeien. Je kan geen stukje natuur meer voorbijlopen of voelt heerlijke aroma’s je neusgaten prikkelen.
Opruimen en overbodige spullen naar de kringloopwinkel brengen schept letterlijk en figuurlijk ruimte. Als je je huis nu ook nog van kop tot teen poetst, nodig je de onbezorgde zomer alvast uit.
Als er nu één groente – of beter groentevorm – is die de lente symboliseert, dan zijn het wel kiemen. Alle power uit het zaadje gebundeld in een fris groen blaadje.
Koeien, geiten en schapen die naar hartenlust stressvrij mogen grazen en met respect behandeld worden. Bergen mals gras, verse kruiden en bloemetjes die omgezet worden in romige, aromatische melk.
Bij groenten denken we vanzelf aan land. Terwijl het water ook zoveel voedzaam groens te bieden heeft. Er zijn tal van eetbare algen en wieren.
Ligt er iets op je lever? Zin om je gal te spuwen? Dan is het hoog tijd om te ontgiften en te ontzuren na de donkere winterdagen.
Het is even wennen en je moet er wat moed voor hebben. Maar de beloning van koud afdouchen is groot. Eens je lichaam en geest die boost ervaren, maak je er graag een goede gewoonte van.
Terwijl jij slaapt, is je lever volop aan het werk. Hij doet zijn uiterste best om de afvalstoffen die geproduceerd werden bij de vertering en de stofwisseling uit je lichaam te krijgen.
We staan er niet echt bij stil, maar onze huid is ons grootste orgaan. Goed voor anderhalve tot twee vierkante meter in totaal en 15 tot 20 kilo.
- Zin in goed nieuws, elke dag?
- Een boost voor Moeder Aarde
- Natuurlijk mooi, onze tips
- Doe jij ook aan een digitale detox?
- Veganuary? Zo help je de deelnemers
- Partner van de Maand: Weleda
- In het spoor van de ‘Good Lifers’ en een duurzame kerst
- Winterse kruiden: een feest voor de zintuigen
- Partner van de Maand: just
- Wie groen doet, groen ontmoet
- Partner van de Maand: Doves Farm
- Je immuunsysteem en jij: wat werkt écht?
De herfst heeft ons veel te bieden maar ontneemt ons ook iets belangrijks: zonlicht. Een onvermijdelijk gevolg van de wisseling van de wacht in de natuur.
- Gezond griezelen: onze tips voor een heerlijk Halloween
- Partner in de kijker: AlkaVitae
Wie als kind regelmatig tijd doorbracht bij ‘de bomma’ associeert rijstpap ongetwijfeld met een heerlijke jeugd.
- De klok, je vriend: regelmaat geeft rust
- Partner in de kijker: Klean Kanteen
- Duurzaam op reis: onze groene (reis)gids
- Spice it up, met gezonde kruiden
- Superfood: chinese gojibessen
- Recept: zuiderse empanadas
Wanneer de zomermaanden zijn aangebroken steken we massaal de barbecue aan. Eerlijk, het is moeilijk om niet te worden gestoken door de barbecue-microbe.
- Frisse salades: lekker, onverwacht en afwisselend
- Partner in de kijker: Naïf Care
- Recept: Onigiri met wortel en umiboshi
In onze folder maakten we er al een statement van: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.
- Overnight oats: gezond ontbijt in een handomdraai
- Partner in de kijker: Inca’cao
- Ashwagandha: koninklijk kruid
‘Hoe duurzaam leef jij?’ Het is een vraag waar ze je de laatste jaren mee om de oren slaan. Je zou je bijna schuldig voelen omdat je niet 100% vegan en fair trade leeft.
- Go zero-waste; impact in eigen keuken
- Partner in de kijker: Meesters van De Halm
- Notenmelk: de vragen en antwoorden
Elk seizoen heeft zijn charme, maar de lente heeft toch vele harten gestolen.
- De kracht van berkensap: meer dan een mythe
- Partner in de kijker: Ojibwa / De Roeck
- Vijgen voor, tijdens en na Pasen
Kookstress deze week? Zelfs de meest relaxte mensen kunnen baat hebben bij een beetje vooraf nadenken over wat ze gaan eten.
- Meal planning voor dummies
- De lenteschoonmaak van huis én lichaam
- Recept: Lavendel Earl Grey Latte
- Vijf tips om meer water te drinken
- Een maatje minder met eiwitten
- 2x10%... da's dubbel zoveel liefde
- Een thuis voor natuurlijk genieten
- De kracht van kruiden en voedingssupplementen
- Recept: Shakshuka
Geen gezellige familiedrukte, gevulde kalkoenen en wilde nonkelverhalen dit jaar, want corona houdt ons thuis. Wil dit zeggen dat we een saaie eindejaarsperiode tegemoet gaan? Absoluut niet.
- De plantaardige revolutie
- Natuurlijke make-over met Dr Hauschka
- Recept: Dal Makhani
- Belangrijker dan ooit: versterk je weerstand met Vitamine C
- Maak komaf met nieuw huidfenomeen 'maskne'
In goede, maar vooral in de iets donkere tijden moet je af en toe eens aan je buren denken. Daarom besloten wij onze spaaractie van 2020 te wijden aan de plaatselijke horeca.
- Hoe de herfst- en winterdipjes buiten houden
- Eerste hulp bij coronakilo's
- Green power: 2x anders
Sinds de coronacrisis in ons land is plastic en wegwerp weer aan een opmars bezig. Niet noodzakelijk bij Het Natuurhuis, maar we zien het wel weer toenemen rondom ons.
- Het nieuwe schooljaar
- Een appeltje voor de dorst
- nazomeren in de verstoog
Juli was niet de allerbeste zomermaand wat het weer betreft, maar in augustus wist het zonnetje het kwik in onze thermometers toch de hoogte in te jagen.
- Go nuts 4 spreads
- De wonderplant Aloë Vera
- 6 zomergroenten en fruit
Augustus is een goeie maand wat seizoensgroenten en fruit betreft. Het totale aanbod van lokale teelt moet zowat het grootste zijn in het ganse jaar. Maar welke zijn nu écht in seizoen?
Zijn je reisplannen in het water gevallen? Je hoeft het niet ver te gaan zoeken om toch dat vakantiegevoel te pakken te krijgen. Trek er deze zomer met je bubbel op uit in Antwerpen.
- Een neus voor bio wijn
- BBQ Time, bio, veggie of vegan style
- Chocolade voor fijnproevers
- Stralend de zomer in
7 juli is het World Chocolate Day, dus is het hoog tijd om onze favoriete lekkernijen nog eens in de kijker te zetten.
Het coronavirus heeft onze vakantieplannen danig in de war gestuurd.
- Biologisch & Belgisch zomerfruit
- Zelf fruit & groeten oogsten
- Brainfood voor studenten
Ecologisch, vrij van chemicaliën, gerecycleerd, bioafbreekbaar, vegan (als het kan), fairtrade en ecotextiel, kortom kleding gemaakt zonder een te grote negatieve impact op mens en natuur? 29 May 2020
Op 22 mei is het werelddag van de biodiversiteit. Dit blogbericht is voor ons dan ook een uitgelezen moment om biodiversiteit in een stedelijke omgeving te promoten.
Eetbare bloemetjes zorgen niet alleen voor extra fleur op je bord of in je glas, ze zijn ook lekker bij tal van recepten.
- Noten & co
- Gezonde babyvoeding
Nu de coronaklok genadeloos doortikt, is het voor sommigen zoeken naar dingen om de verveling tegen te gaan.
- Even terugplooien, je leven in balans
- De Natuurhuis "Blijf in uw kot" bucketlist
- In quarantaine met voedselallergie
Nieuwe producten, gevestigde waarden, supergezond of slechts een klein beetje gezond, iedereen heeft andere dingen in zijn of haar mandje zitten. Welke kunnen jou het meeste bekoren? 11 Mar 2020
- Moestuintips: Gezond in volle grond
- ProVeg Veggiechallenge: genieten met mate(n)
- SOS Vleesvervangers: alle soorten op een rij
Ondanks het feit dat het toch niet helemaal de goede kant op gaat, proberen we klimaatdoemverhalen tot een minimum te beperken. Toch willen we graag iets aanbrengen. 24 Feb 2020
Vorige maand hebben we jou al opgezadeld met goede voornemens, we hebben je verteld hoe je de januari blues buiten houdt en hoe je al dat feestgedruis uit je lijf krijgt gezuiverd. 17 Feb 2020
- Shake that Boody: organische kleding van bamboe
- Love is in the... FOOD: Libido verhogende voeding
Nieuwe producten, gevestigde waarden, supergezond of slechts een klein beetje gezond, iedereen heeft andere dingen in zijn of haar mandje zitten. Welke kunnen jou het meeste bekoren? 15 Jan 2020
Uitgefeest? Nooit! 15 Jan 2020
Overtollig buikvet laten verdwijnen, stoppen met roken, meer sporten en eindelijk vaarwelzeggen tegen die smartphoneverslaving… goede voornemens zijn onlosmakelijk verbonden met de maand januari 03 Jan 2020
- Januari of neenuari
- De ontgiftende kracht van kombucha
- Een lekker én gezond vleugje Italië
Iets te hard gefuifd tijdens de overgang naar het nieuwe jaar? Er is hoop na het zware feest. Het gezegde ‘beter voorkomen dan genezen’ is natuurlijk de beste raad. 20 Dec 2019
De mooiste tijd van het jaar is aangebroken... tenzij je de Grinch bent, natuurlijk. 13 Dec 2019
- Mooi vanbinnen én vanbuiten
- Partner van de maand Cîme
- Recept: vegetarisch kerstgebraad met witloof
Het is november en dat betekent dat de Try Vegan campagne van onze vrienden bij EVA en BE VEGAN weer op volle toeren draait. Doe je mee? Super! Maar wat zijn jouw redenen om het niet te proberen?
- 5 x beter slapen
- Natuurlijke slaapmiddeltjes
- Recept: chips van boerenkool
Wat is er deze tijd van het jaar beter dan je neusgaten te prikkelen met het parfum van de herfst?
- Stuw je weerstand vooruit
- Keto wie? Keto wat?
- Recept: buddha bowl met avocado en kip
Het najaar staat voor de deur en dat betekent dat plekjes waar bacteriën en virussen gedijen zoals scholen, crèches, kantoren, bussen en treinen weer vollopen.
Zoetekauwen, Ahoy! Belerende vingertjes achterwege, we weten allemaal dat suiker niet zo supergezond is. Toch zeker als je er te veel van eet.
- Haver; een veelzijdige bondgenoot
- Herbruiken is hip
- Partner in de kijker: The Holy Berry
Om de druk op onze planeet te verlichten, moeten we allemaal een inspanning leveren. En dat begint bij de kleine dingen.
Zwerfvuil, we komen het helaas vaker tegen dan ons lief is. Dat het nog steeds zo veel opduikt na zoveel jaren campagne voeren. Foei!
Kraantjeswater is niet alleen het gezondste, maar ook het meest milieuvriendelijke drankje dat er bestaat. Bovendien volstaat het om gewoon de kraan open te draaien.
We worden ons steeds meer bewust van wat we eten en dat vertaalt zich ook naar hoe we op restaurant gaan.
- Terrasjestijd
- Gezond naar school
- Aloë Vera: de 4 verborgen talenten
- Partner in de kijker: Warmenbol
Hoewel die vlieger niet voor iedereen opgaat, in juli en augustus raast de grote vakantie door het land.
We ruiken graag lekker. Voor onszelf, maar ook misschien opdat anderen niet in zwijm vallen als ze in onze buurt komen. Daarom gebruiken we deodorant.
- Sportief de zomer in
- Naar de top met natuurlijke sportvoeding
- Spaaractie!
- Partner in de kijker: Royal Green
De zomervakantie staat weer voor de deur en dan is het tijd voor uitstapjes. Soms hebben we echter maar hier en daar eens een dagje vrij.
Aardbeien zijn niet alleen super lekker, ze passen ook bij een veelvoud aan leuke gerechtjes.
Wie tijdens zonnige dagen aan eten denkt -ja, dat doen we stiekem toch wel vaak- komt vroeg of laat bij de barbecue terecht.
We maken het tijdens de warme dagen allemaal wel eens mee, een insectenbeet. Soms gaat het zo over, maar af en toe houd je er een jeukende, gezwollen en soms pijnlijke beet aan over.
- Stoom je klaar voor de zomer
- Het fenomeen bètacaroteen
- Onze partner in de kijker: Amanprana
Je hebt het misschien al gezien, wij doen mee aan ‘Mei Plasticvrij’. En trek dat eigenlijk maar gerust door voor die andere 11 maanden.
- Natuurfestival van 26 april tot en met 2 juni 2019
jouw persoonlijke kortingsbons (2x 10%) vind je in je mailbox!
Het is lente en dat wil zeggen dat de rabarberplant opnieuw zijn kopje boven het zand begint te steken.
Steeds meer mensen schakelen over op een volledig plantaardig dieet.
Steeds meer mensen schakelen over op een volledig plantaardig dieet. Ze komen op voor dierenrechten, het milieu of ze willen gewoon gezonder eten.
Maart is een overgangsmaand, en dat merken we ook in de groenteteelt. Sommige wintergroenten zitten aan het einde van hun seizoen, terwijl andere groentjes komen piepen.
Miso is hot. De traditionele Japanse smaakmaker wordt in de Aziatische eilandstaat ook umami genoemd, wat ‘de vijfde smaak’ betekent.
Bij het schoonheidssalon van Het Natuurhuis kan je in februari en maart genieten van 2 promoties.
04 Feb 2019
Deze maand geven wij je dagelijkse lunch een boost met 25% korting op de vegetarische spreads van Zwergenwiese, Allos en Your Organic Nature.
Vanaf januari zetten we elke maand een groente of fruit uit het seizoen in the picture. We vertellen je een beetje over de herkomst, bewaaradvies en geven je tips voor lekkere toepassingen.
Wie onze folder over het Baobabsap van Matahi al in de winkel vond, kon lezen dat vitamine C goed is voor je immuunsysteem, hormoonhuishouding, haren, botten, tanden en hart- en bloedvaten.
Het gevoel hebben dat je bovenop de Himalaya staat, iedere keer je inademt? Dat kan! Plaats gewoon een zoutlamp in je (woon)kamer.
Las je onze decemberfolder al? Naast enkele mooie acties rond wijnen vertellen we je over sulfieten en beantwoorden we de vraag: is wijn sowieso vegan? Het antwoord is trouwens nee.
De temperatuur daalt en je raam de hele dag laten openstaan om frisse lucht binnen te laten is opeens niet meer zo aantrekkelijk.
Deze maand hebben we klinkende wijndeals: 3 + 1 op de biodynamische Punctum Temparillo, 20% op biologische cava en 15% korting op onze biologische alcoholvrije Weinkönig wijnen.
De Sint is weer in het land en het MAS en de Londenbrug zullen het geweten hebben.
Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: ‘meal preppen’ is een ding.
Hoera, het is bijna herfstvakantie!
De nazomer loopt op zijn laatste benen. ’s Morgens blijft het langer donker en wanneer je de voordeur achter je dicht trekt kan de kou al eens flink bijten.
Het schooljaar is terug begonnen: dat betekent minder slaap en meer stress. Bovendien zit iedereen weer meer binnen, waardoor je makkelijker in aanraking komt met bepaalde bacteriën en virussen.
Tijdens de maand september ontvang je dubbele spaarpunten op al je aankopen met een klantenkaart.
Inspiratie nodig? Bekijk onze folder.
Stel: dit weekend heb je gasten of je wil gewoon jezelf eens lekker verwennen. Alcohol en frisdrank zijn om welke reden dan ook geen optie.
Het geknipte geschenk voor moederdag? Veerle van Ferm schikte voor ons heerlijke kruidenboeketjes: recht van het veld, een streling voor het oog, de neus én de tong.
Geef toe, we worden verwend deze zomer. Het KMI spreekt over abnormaal hoge temperaturen en aantal uren zon.
Worsten, hamburgers, kipsatés … Als we aan BBQ denken, zien we een rooster gevuld met gegrild vlees.
Spaar deze zomer bij Het Natuurhuis en maak kans op een elektrische fiets, een aankoopbon ter waarde van €250 of een busabonnement.
De zomervakantie komt officieel dichterbij. Is jouw badpak al ingepakt?
Op 1 juni gaat de examentijd officieel van start. De meeste studenten vergeten dan even hun goede voornemens en verliezen zich in fastfood, oppeppende dranken en te weinig slaap.
Geen zin om dit weekend te suffen van de warmte in je woonkamer? Wist je dat de laatste zondag van mei naar jaarlijkse traditie de Dag van Park is?
Vermoeide, prikkende, branderige ogen: hoewel het niet zo’n ernstige klacht is, blijft het vervelend om ermee rond te lopen. Het doet dan ontzettend deugd om je ogen eventjes te sluiten.
Onze meifolder staat volledig in het teken van innerlijke en uiterlijke schoonheid. Hou je niet zo van smeersels en poedertjes? Dan kan je je ook mooi eten!
Niets zo vervelend als een loopneus die je verplicht om de ene zakdoek na de andere boven te halen. Maar hoe maak je er korte metten mee en verlos je jezelf van het ongemak?
Tegenwoordig weten we allemaal wel dat zeewier niet alleen maar het slijmerige plantje is dat onze voeten kietelt tijdens het zwemmen, maar dat het ook supergezond is en in allerlei gerec
De internationale Earth day, of Dag van de Aarde, viert dit jaar op 22 april zijn 28e verjaardag. Deze zondag denken we dus met z’n allen na over ons gedrag en de invloed daarvan op de aarde.
Elk seizoen heeft zijn charme, maar de lente is voor velen toch de mooiste tijd van het jaar.
Meryl Streep, Richard Gere en Helen Mirren zijn er het levende bewijs van: grijs haar kan best mooi zijn. Prachtig zelfs.
Begin februari is het nog te koud om je kinderen met een ‘ga eens buitenspelen!’ de deur uit te sturen, dus begin je beter goed voorbereid aan een weekje met kids.
Kamutmeel klinkt exotisch, en dat is het ook.